‘Geen bomenkap Cruyff court’

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De komst van het Cruyff court, een kunstgrasveld van 48 bij 22 meter met oranje goals, blauw hekwerk en een geel logo in het midden, houdt de gemoederen nog steeds bezig. Een Cruyff Court zou een feest moeten zijn voor de plaatselijke jeugd en jongeren moeten stimuleren om te gaan sporten en dingen samen te doen. In het Soesterkwartier lijkt de komst van het Cruyff court ontaard in een uitbarsting van ongenoegen over de lokale overheid. Actievoerder Joke Top begrijpt niet waarom het gemeentebestuur zich zo heeft vastgebeten in de Dollardstraat, waar de weerstand zo groot is. En dat terwijl ook de Johan Cruyff Foundation zelf vindt dat de buurt moet instemmen met de komst van een Cruyff court.

‘Afblijven van groen in het Soesterkwartier’ SOESTERKWARTIER - Tegenstanders van het Johan Cruyff Court gooien de handdoek nog niet in de ring. Zij hebben bezwaar gemaakt tegen de kap van negen bomen die nodig is voor de aanleg van het kunstgrasveld aan de Dollardstraat.

door John Spijkerman

Eerder bepaalde de rechter dat het Cruyff court er mocht komen. Maar omdat de al verleende kapvergunning voor de kap van zeven bomen was verlopen, moest wethouder Van Daalen een nieuwe aanvragen. Inmiddels ligt er een kapvergunning voor negen bomen (acht moerascypresen en één eik). Daartegen hebben meer dan dertig mensen bezwaar tegen gemaakt. ,,98 Procent van de mensen die er tegenover woont, heeft getekend’’, weet Joke Top. Ze begrijpt niet waarom er negen bomen moeten worden gekapt, waar in de vorige vergunning nog sprake was van zeven bomen. Top vertelt dat de moerascypressen 15 jaar geleden werden aangeplant, omdat dit deel van de groengordel vroeger een moeras-drasgebied is geweest. Het kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug komt hier naar boven. De bomen hebben daarom een cultuurhistorische en landschappelijke waarde. De plek waar het Cruff court moet komen, heeft nog echt een recreatieve groene functie. Er komen ook zeldzame vogelsoorten voor. ,,Gewoon een stukkie door het groen kunnen lopen is belangrijk voor de vele oudere Soesterkwartierders waarvoor Birkhoven te ver is. Als hier een Cruyff court komt, is het weg met het natuurgevoel,’’ weet Top. De bomen helpen ook fijnstof tegenhouden en hebben een geluidwerende functie. Soesterkwartierder Arnold Balk begrijpt niet dat in verband met de fijnstof-problematiek het Cruyff court zo dicht naast de Amsterdamseweg is gepland.

In het Soesterkwartier zijn al 21 plekken waar wordt gesport, heeft Top geteld. Waarom dan nog een Cruyff court erbij? Balk heeft gezien dat bestaande sportveldjes niet goed worden onderhouden en bestrijdt de noodzaak van een Cruyff court. En anders zijn er alternatieven zoals het terrein van de wagenwerkplaats of Speeltuin Het Isseltseveld of aan De Enk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie