Het borrelt in Amersfoort

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De bijzondere gebeurtenissen komen uit de koker van Karin Horst van bibliotheek Amersfoort. Zij is met haar boekje één van de winnaars van de eerste ronde van de Surprisebox voor het feestjaar 2009. Karin schrijft, samen met twee co-auteurs, het boekje met de werktitel ‘Het borrelt in Amersfoort’ dat volgend voorjaar wordt uitgedeeld aan alle kinderen van groep 3 t/m 6. In het boekje zijn de belevenissen te volgen van Sofie en Najib, die vele spannende avonturen beleven. Bijzonder is dat veel Amersfoortse monumenten een hoofdrol spelen en dat kinderen een eigen slot aan het verhaal kunnen schrijven.

‘Het is leuk om een boekje te schrijven’ AMERSFOORT - Er gaan vreemde dingen gebeuren in de stad; water borrelt spontaan op in de vijver, er zijn grote voetstappen en schroeiplekken in de oude binnenstad te zien en er wordt gefluisterd dat er na 750 jaar diepe slaap een oeroud schepsel tot leven is gekomen.

door Hans Duijvensz

Karin Horst: ,,Het boekje zal volgend voorjaar in een oplage van ongeveer 10.000 stuks worden verspreid op alle Amersfoortse basisscholen. Volgend jaar bestaat Amersfoort 750jaar en het verhaal draait ook om een oeroud beest dat ongeveer even oud is. Het is vooral bedoeld voor de kinderen van groep 3 t/m 6; voor de jongere kinderen is er een hele leuke spin-off, namelijk een poppen voorstelling van Marcel Oudenbroek van Poppentheater Cassiopeia. Marcel heeft al een aantal prachtige poppen uit het boekje, zoals Sofie, Najib en Lange Jan, gemaakt die het verhaal van het boekje heel goed vormgeven.”

Karin schrijft het boekje samen met Annette Verspoor en Jolanda Oudijk, die ook bij de bibliotheek werkt; Jolanda: ,,Het is een heel leuk proces om met z’n drieën een boekje te schrijven, je schrijft om en om een hoofdstuk en je moet telkens goed aansluiten op je voorganger. Je kan ook een hele nieuwe draai aan het verhaal geven en het leuke is dat het verhaal een open einde krijgt dat kinderen zelf kunnen invullen.”

Karin Horst: ,,Het borrelt in Amersfoort wordt de ondertitel en we gaan op allerlei manieren invulling geven aan dit thema. Zo zullen de Spullenmannen aparte installaties ontwerpen die kinderen in de stad op een spoor brengen en er komen speciale muziekteksten. Het verhaal van Sofie en Najib kan je ook lezen als een speurtocht; de twee kinderen beleven namelijk allerlei avonturen met diverse opdrachten. Hierbij worden ze ook tegengewerkt; ze verdrinken bijna en worden net niet gevangen genomen, maar uiteindelijk met hulp van hun opa verrichten ze een heldendaad. Het is echt de bedoeling dat je straks overal in de stad aanwijzingen ziet en dat er acteurs zijn die Najib en Sofie spelen.”

Anja Jonker verzorgt de illustraties bij het boekje: ,,Het is een heel leuk en spannend verhaal waar ik met kleur- en aquarelpotlood tekeningen bij heb gemaakt. Sofie is het groene meisje uit het stoplicht en samen met Najib zijn het hele ondernemende kinderen die in alle Amersfoortse monumenten klimmen. Het is mooi dat het verhaal echt tot leven komt door de kostuums van de hoofdpersonen die gemaakt worden en bijvoorbeeld de geheimzinnige ‘Hapselnap’ die in het echt te zien zal zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie