Hooglander in Tweede Kamer

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

,,Op een gegeven moment werd een jongen in mijn groep boos en begon hij voor zijn beurt te praten”, vertelt de scholier enthousiast. ,,Dat werd niet heel erg gewaardeerd en hij kreeg dan ook een waarschuwing van Gerdien Verbeet. Zij is de voorzitster van de Tweede Kamer, en ze zorgde ervoor dat iedereen netjes op zijn beurt wachtte.”

,,Het leek alsof mijn onderwerp werd afgekapt” HOOGLAND - Vincent Vos was een van de ruim honderd middelbare scholieren die maandag 27 oktober speciaal naar de Tweede Kamer in Den Haag mochten komen voor het jaarlijkse Jeugddebat. De dertienjarige Hooglander is de enige in de regio die was uitgenodigd. Toch liet hij zichzelf niet zomaar inpakken door de politici.

door Peter Koelewijn

Voor Vos was het een unieke ervaring om op de bekende blauwe stoelen te zitten en zoveel pers om zich heen te hebben. Hij liet het echter niet naar zijn hoofd stijgen en doet er een dag later nog steeds erg serieus over. Eind 2007 deed hij al mee aan de regionale voorronde in het Utrechtse provinciehuis. Vos: ,,Ik had toen met mijn klasgenoten het openbaar vervoer als onderwerp. We wilden vooral elektronische verkeersborden hebben. Ja, we werden heel erg serieus genomen. Gisteren ook trouwens, in de Tweede Kamer. Minister Rouvoet was het meest aan het woord.”

Naast Rouvoet waren onder andere staatssecretaris van Bijsterveldt en kamerlid Dijsselbloem aanwezig. Die laatste leidde in 2007-2008 een onderwijscommissie die concludeerde dat het Nederlandse onderwijs de laatste decennia niet beter maar juist slechter is geworden. Maandag hield Dijsselbloem zich echter bezig het onderwerp ‘Geweld in de Media’. Verder kwamen ook ‘Jongeren en een gezonde levensstijl’ en ‘Autochtonen en allochtonen’ aan bod.

Vos zat in de rode fractie, die onderzoek naar het onderwijs moest doen. ,,De persoonlijke opdracht was om tien jongeren te interviewen over hoe zij school ervaren”, legt Vos uit. ,,Ik ben er zo’n drie maanden mee bezig geweest. Het belangrijkste dat alle leerlingen in de fractie ontdekten, was dat de meeste scholieren vinden dat leraren te slecht les geven of het gewoon fout doen. Daarom stelden wij voor dat de onderwijsinspectie vaker leraren moet gaan controleren.”

Vos vertelt hoe Rouvoet kalmpjes vertelde dat alle leraren in Nederland minstens een keer per jaar worden gecontroleerd. ,,Dat was het moment dat die jongen in mijn fractie boos werd en voor zijn beurt ging praten. Ik had echter eerder al met een onderwijsinspecteur gesproken, en die vertelde mij dat hij te weinig personeel heeft en dat sommige scholen met geluk eens in de zeven jaar worden gecontroleerd. Ik vertelde dit aan minister Rouvoet tijdens het debat, maar daarna leek het wel alsof mijn onderwerp werd afgekapt.”

Al met al vond de scholier het debat naar meer smaken. Een politieke carrière ziet hij in de toekomst wel zitten. Vos: ,,Ik doe nu een technische opleiding en daarna zie ik wel. Wel jammer dat ik Geert Wilders niet heb gezien. Nee, ik wil niet voor zijn partij werken, maar het gebeurt niet iedere dag dat ik in de Kamer ben, ik had hem graag willen zien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie