Minder huizen verkocht bij dalende prijzen

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het aantal verkochte woningen in Amersfoort is in het derde kwartaal van 2008 gedaald met twaalf procent, meldt Brecheisen Makelaars in zijn woningmarktrapportage. Brecheisen baseert zich op de cijfers van NVM Makelaars in de regio. Ook de verkoopprijs is afgenomen. Het prijsniveau van de woningmarkt in Amersfoort is terug op dat het niveau van een jaar geleden.

De angst voor een wereldwijd financieel debacle heeft kopers en verkopers in zijn greep en zorgt voor stijgende looptijden in combinatie met dalende opbrengsten. De regio Utrecht laat een daling zien van de vraagprijzen, schrijft Brecheisen. Slechts de tussen- en twee-onder-een-kapwoningen werden iets duurder. Ook worden de verschillen tussen vraagprijs en de opbrengst groter.

Hoekwoningen zijn het afgelopen kwartaal met 7 procent gedaald. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2008 blijven woningen tegenwoordig langer te koop staan. Vooral grondgebonden woningen zijn minder in trek. Er zijn meer tussenwoningen en appartementen beschikbaar dan een jaar geleden. Alleen het aantal beschikbare oudere appartementen vertoont een lichte afname. De looptijden van woningen die te koop staan, liggen nog steeds onder de 50 dagen.

Prijsdalingen zijn niet langer uitzondering en verkopers lijken hun woning liever kwijt dan rijk, concludeert Brecheisen. ,,Incidenten daargelaten zien wij nu overal dat woningen langer te koop staan. Zelfs in van oudsher snelle markten als Houten en Utrecht-stad nemen de looptijden toe.''

Toch zegt Brecheisen te willen waken voor al teveel pessimisme op de woningmarkt. Dit omdat de Nederlandse situatie niet vergelijkbaar zou zijn met die in Amerika en de Nederlandse woningmarkt 'absoluut geen zeepbel' zou zijn, 'zoals in diverse landen om ons heen'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie