‘Te pretentieus en megalomaan’

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Beweging 3.0, het voormalige Amant, is eigenaar van het terrein. Het huidige verzorgingstehuis De Lichtenberg dateert uit 1985 en is verouderd. De kamers en de badruimte is veel te klein. De plannen bestaan uit de (gedeeltelijke) sloop van het verzorgingshuis, de sloop van de personeelsflat en de tuinmanswoning. Daarvoor in de plaats komen 113 zorgwoningen, waarvan 42 sociale huurwoningen en 71 vrije sector. Ook komt er een nieuwe kleinschalige woonvorm voor ongeveer twintig psychogeriatrische patiënten. Het resterende deel van het verzorgingshuis wordt gerenoveerd. Omdat het bouwplan verdergaat dan het bestemmingsplan, moet de gemeente vrijstelling verlenen.

Verzet bouwplan zorgcentrum De Lichtenberg BERGKWARTIER - ,,Je moet het gebied niet volplempen. De bouwplannen moeten worden gereduceerd’’, meent Henk van der Molen (81). Samen met zijn vrouw woont hij al 13 jaar in Parkflat De Lichtenberg aan de Utrechtseweg 301. De plannen van Beweging 3.0 om 113 zorgwoningen te bouwen op het terrein van zorgcentrum De Lichtenberg baren hem zorgen. Van der Molen is voorzitter van de bewonersvereniging. ,,Dit is een zeer ernstige aantasting van ons woongenot.’’

door John Spijkerman

De bewonersvereniging is tegen het plan zoals het er nu ligt. ,,Wij vinden dit terrein te klein om zo massaal te bouwen’’, vertelt Van der Molen. Parkflat De Lichtenberg bestaat uit twee flats. Bewoners, waarvan het merendeel 80-plusser is, zijn er gaan wonen omdat ze langer zelfstandig willen blijven en toch gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het verzorgingshuis. ,,De plannen zijn te pretentieus en megalomaan’’, vertelt Van der Molen. ,,Dat er moet worden gebouwd, dat zien we. Er vindt een verschuiving plaats van zorgcentra naar zorgwoningen. Alleen de schaal waarop het gebeurt, is veel te groot.’’

Bewoners van Parkflat De Lichtenberg zijn bang voor parkeerproblemen en geluidhinder, maar ze zijn vooral bezorgd over de ‘aantasting van hun woongenot’. Het verzet van de Parkflatbewoners geldt de ‘woonkolos’ die gebouwd moet worden op de plek van de huidige personeelsflat. Daarin komen 42 sociale huurwoningen. ,,Op het terrein van De Lichtenberg past zo’n bijna 36-meter hoog gebouw niet’’, vindt Van der Molen. De woontoren verschuift bovendien acht meter naar links waardoor een bomenrij moet worden gekapt. De nieuwe toren ligt dan op nog maar twintig meter afstand van Parkflat B. Vanuit Parkflat A kijkt Van der Molen zelf straks uit op een vijf verdiepingen hoog gebouw. Het plantsoen achter de zorgwoningen, wordt deels bebouwd met 71 vrije sectorwoningen. Ook daarvoor moeten bomen worden gekapt. ‘Een rondje Lichtenberg’ dat bewoners nu via het plantsoen maken is dan onmogelijk.

De bewonersvereniging zocht het gesprek met Beweging 3.0, maar tot goed overleg is het nooit gekomen. Volgens Van der Molen wilde directeur Jos Bleijenberg van Beweging 3.0 alleen praten over eventuele aanpassingen, maar niet over de massaliteit van het bouwplan. De bewonersvereniging hoopt nog steeds op overleg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie