Natuurboerderij geopend

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Middenin de bebouwde kom aan de Wageningseberg staat de natuurboerderij. Het is een stukje groen tussen al het grijs en bruin. De rieten daken vallen ook een beetje uit de toon. De hele wijk - met name moeders en kinderen - is uitgelopen voor de officiële opening. De geur van pannenkoeken hangt in de lucht. Volgens Emely Veldman, bedrijfsleider van De Brinkhorst, heeft het acht lange jaren geduurd voor de natuurboerderij een feit was. ,,We hebben deze instelling opgebouwd uit een oude boerderij die onbewoond was. Toen deze wijk gebouwd werd, was er al animo om veel groen te plaatsen ter opfleuring. En zo is de natuurboerderij een feit geworden.”

Een stukje groen tussen alle grijze gebouwen VATHORST - Met veel gejuich en geklap werden donderdag 25 september in de namiddag twee geitjes losgelaten in de wei achter natuurboerderij De Brinkhorst. In de loop van het jaar zullen meer dieren volgen. De Brinkhorst is niet alleen een kinderboerderij en educatief centrum, maar ook meteen het allereerste CO2-neutrale gebouw in Amersfoort.

door Peter Koelewijn

Het milieu wordt steeds belangrijker voor veel gemeentes. Tijdens de openingsspeech verwijst wethouder Gerda Eerdmans dan ook naar het milieubeleidsplan met het sleutelwoord ‘Klimaat’. Middenin haar verhaal gooit een windvlaag roet in het eten; haar tekst waait weg. ,,Ach, ik heb geen hulp nodig om te vertellen hoe mooi ik dit initiatief vind”, aldus Eerdmans. Daarna vertelt Ton Caspers, bestuurder van Amerpoort hoe enthousiast hij is. Als laatste komt een woordvoerder van Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) naar voren. De directeur zou eigenlijk langskomen, maar die is ziek.

Natuurboerderij De Brinkhorst is een uniek samenwerkingsverband tussen de drie organisaties. Zo heeft Amerpoort vooral actief meegewerkt aan het creëren van achttien werkplekken voor mensen met een verstandelijke beperking. Net zo verwonderd als de kinderen kijken ze naar hun nieuwe werkplek en alle dieren. ,,We worden geen verkapte dierentuin”, legt Veldman uit. ,,We blijven louter boerderijdieren houden. Nu al hebben we geiten, kippen en konijnen. Daar willen we ook nog paarden, koeien en misschien ezels aan toevoegen.”

Door alle voorzieningen die zijn getroffen zouden bezoekers bijna vergeten dat De Brinkhorst volledig CO2-neutraal is ontworpen. Naast de pannenkoekentent en de gratis tap is de informatiestand makkelijk over het hoofd te zien. In de informatiefolder staat een handige opsomming van maatregelen die zijn getroffen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Goede isolatie, zonneboiler, energiezuinige apparatuur. Zelfs deurdrangers zorgen voor minder energieverbruik.

Opvallend is dat er tijdens de speech geen woord gerept wordt over de windmolen, die ook in de planning stond maar is uitgesteld wegens protest van de omwonenden. Volgens de brochure besluit het college in de loop van oktober of de bouw wel of niet doorgaat. In de tussentijd gebruikt de natuurboerderij groene stroom.

De Brinkhorst zal in het najaar op dinsdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur open zijn. In het voorjaar zal de natuurboerderij vanwege mooier weer ook ‘s ochtends open zijn van 10.00 tot 12.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie