Gemeente als 'kampioen gedogen' aan Bunschoterstraat 23

24 september 2008 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Hoe kan het dat de gemeente Amersfoort jarenlang niet optreedt tegen het illegaal gebruik van het pand van Smink aan de Bunschoterstraat 23? Dat vraagt de Socialistische Partij (SP) zich af. De partij heeft een 'zwartboek' opgesteld over het gebruik van de Bunschoterstraat 23 en het college van B en W er vragen over gesteld. De SP vindt dat door deze zaak de geloofwaardigheid van het gemeentebestuur in het geding is gekomen.

door John Spijkerman

De gemeente Amersfoort komt naar voren als kampioen gedogen en niet optreden waar het de locatie aan de Bunschoterstraat 23 betreft. Eigenlijk moeten de hallen als manege worden gebruikt, maar dat is nooit gebeurd. Op een moment dat er wordt nagedacht over de mogelijkheid om turnvereniging GymXL en mogelijk een golfbaankantine onder te brengen in de hallen aan de Bunschoterstraat 23 heeft de SP de geschiedenis van de locatie eens onder de loep genomen. De les die de partij trekt uit de geschiedenis rond deze locatie, is dat het blijkbaar loont als je je niet houdt aan het bestemmingsplan.

Eigenaar Van Essen wilde in 1999 een manege beginnen aan de Bunschoterstraat 23, maar verkocht de hallen aan Smink Onroerend Goed omdat hij failliet dreigde te gaan. Als manege werd de ruimte nooit gebruikt. Al snel werd duidelijk dat de vloer van de manege was verhard met beton. Omwonenden klaagden over het illegaal stallen van caravans, aanhangers, opleggers, vrachtwagens en het gebruik van de hallen door het bedrijf Aktief Car Management. Smink kreeg wel waarschuwingen en vooraanschrijvingen, maar de gemeente heeft nooit handhavend opgetreden, alhoewel Smink de hallen voor een ander doel gebruikt dan als manege.

George Orwell

Het 'Dossier Bunschoterstraat 23' doet denken aan een zin uit het bekende boek 'Animal Farm' van George Orwell: 'All animals are equal, but some animals are more equal than others'. Smink mag wat anderen niet mogen. De gemeente zit erbij, kijkt ernaar maar doet niets. Erger nog, de SP heeft de indruk dat er afspraken worden gemaakt, dat wethouders toezeggingen doen dat Smink het pand op een andere manier mag gebruiken dan als manege, zoals in het bestemmingsplan staat aangeven.

De partij vindt dat er geen verschil mag zijn in de behandeling van een invloedrijk ondernemer en een gewone burger, als zij beiden in strijd handelen met het bestemmingsplan. In andere gevallen wordt wel handhavend opgetreden. De SP noemt het voorbeeld van Loonwerkbedrijf Van Dijk aan de Bunschoterstraat 27. Van Dijk verhuurde in 2002 een loods aan derden en moest daar mee ophouden. Binnen een jaar was het geregeld. Hoe kan het dan dat er bij Smink zeven jaar lang niets gebeurt, wil de SP weten. Het bedrijf Aktief Car Management heeft illegaal vijf jaar gebruik maakt van de hallen en er 100 tot 200 auto's gestald. De SP wil weten waarom het vijf jaar heeft geduurd voordat een bedrijf dat helemaal niet mocht zitten aan de Bunschoterstraat 23 uiteindelijk moet verdwijnen.

Smink heeft in 2002 met toenmalig wethouder Jonkman afgesproken dat hij zich niet zou manifesteren en geen overlast zou veroorzaken in de omgeving. De SP vraagt zich af of de wethouders Jonkman en van de Werff bij Smink verwachtingen hebben gewekt over een ander toekomstig gebruik van de manege. De gemeente heeft zelf geprobeerd om de hallen van Smink te gebruiken om er de RWA in onder te brengen. Pas toen dat niet doorging werd er opgetreden tegen Aktief Car Management.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie