Gemeente gaat mogelijkheid verplaatsing urinoir Groenmarkt bekijken

24 september 2008 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - ,,Als gemeente gaan we ons uiterste best doen de uri-lift op een andere plek te krijgen'', zegt gemeentewoordvoerder Otto van der Leest. Garanties dat het urinoir op de Groenmarkt ook daadwerkelijk wordt verplaatst, kan hij nog niet geven. ,,Want de uri-lift is niet makkelijk te verplaatsen.'' De woordvoerder denkt dat er op niet al te lange temijn - 'Ik denk in de loop van volgende week' - duidelijkheid komt over een mogelijk verplaatsing.

door John Spijkerman

,,Dat zou ik graag op papier willen hebben,'' zegt eigenaar Paula Bouwer van horeca-gelegendheid Queens aan de Groenmarkt in een reactie op de uitlatingen van de gemeentewoordvoerder. Bouwer vindt het 'een verheugende mededeling' dat de gemeente gaat kijken naar verplaatsing.

De plaatsing van de uri-lift midden in het terras van Queens aan de Groenmarkt leidde tot grote verontwaardiging bij eigenaren Paula Bouwer en haar dochter Lisette de Jong. De uri-lift is een openbaar urinoir dat in de grond zit, en op gezette tijden in het weekend omhoog komt en kan worden gebruikt. Volgens De Jong zijn er in ieder geval twee goede alternatieve plekken voor de uri-lift. ,,Of in de Windsteeg of in de Papenhofstede. Ik heb een voorkeur voor de laatste, want daar hoeft niemand doorheen.'' De uri-lift kost 60.000 euro, maar het verplaatsen, zou 'slechts' 5000 euro kosten, weet ze.

Queens is sinds Koninginnedag van dit jaar officieel geopend. Net voor de opening werd de uri-lift in gebruik genomen. Op vrijdagavond en zaterdagavond vanaf 22.00 uur en tijdens festiviteiten gaat de uri-lift omhoog en kan Queens het terras daarom niet gebruiken. ,,Als we dat hadden geweten, waren we hier nooit gestart'', zegt een boze Lisette de Jong.

,,In december 2006 hadden we het plan dit op te zetten. Aan de gemeente hebben we gevraagd 'Willen jullie vrijstelling verlenen om hier een bed and breakfast op te zetten en voor een terras buiten''', vertelt Lisette de Jong. ,,In februari 2007 hebben we een terrasvergunning aangevraagd.'' Nadat er vanuit de gemeente was aangegeven dat er een vergunning zou worden afgegeven, startten ze met de verbouwing van het pand. ,,Op het moment dat we de terrasvergunning zouden krijgen, bleek dat er een uri-lift zou komen. Mijn moeder heeft gebeld en gezegd dat we bezwaar wilden aantekenen tegen de uri-lift. De ambtenaar zei: 'Wij weten van niks'.'' Het bleek onmogelijk de uri-lift nog tegen te houden.

Queens heeft sinds deze week een officiële terrasvergunning. ,,Van zondag tot en met donderdag mogen ze tot 01.00 uur geopend zijn en op vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur,'' vertelt gemeentewoordvoerder Otto van der Leest. Dat het terras op vrijdag en zaterdag maar tot 22.00 uur open mag zijn, vindt Bouwer niet acceptabel. ,,Alle ondernemers mogen tot 01.00 uur.'' Het terras is één van de grootste inkomstenbronnen van Queens. ,,De uri-lift kost klandizie. Vooral in het weekend.''

Inmiddels heeft de BPA vragen gesteld over de kwestie aan het college van B en W.

Actie

Komende zaterdagavond vanaf 20.00 uur wil Queens een ludieke actie organiseren rond de uri-lift op de Groenmarkt. ,,We gaan een 'pis-debat' organiseren,'' zegt Bouwer. Een van de deelnemers is BPA-voorman Hans van Wegen, die de zaak op de politieke agenda heeft geplaatst. Naast een pis-debat, wordt er een 'uri-rap' bedacht en is het de bedoeling dat een toiletjuffrouw met spray en doekjes en een schoteltje in de weer gaat op het moment dat de Utri-lift rond 22.00 uur omhoog gaat. Ten slotte is er ook nog het onderdeel 'synchroon pissen'. Voor deze feest-avond had Bouwer bij de gemeente een vergunning aangevraagd. De gemeente heeft haar imiddels laten weten dat er geen vrijstelling kan worden gegeven voor het feest, omdat de uri-lift die avond omhoog moet.'' Toch wil Bouwer dat het feest gewoon doorgang vindt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie