Eerste overwinning voor CJVV

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

De einduitslag leek de weergave van een spannende voetbalmiddag maar niets was minder waar. CJVV speelde de eerste helft het voetbal dat het nastreeft. Ver van de eigen goal, met het initiatief naar voren en met de nodige risico’s achterin. De driemansverdediging, bestaande uit Jasper Blokland, Maurice Pastoor en Jan Vinke, stond echter als een huis waardoor de ploeg ook risico’s kon nemen.

Cobu Boys en Nieuwland koploper AMERSFOORT - CJVV had zaterdag op eigen veld weinig moeite met VRC. De Amersfoorters speelden vooral de eerste helft erg sterk en zegevierden uiteindelijk met 2-1.

Na een kwartier was het al raak. Aanvaller Richard Moore haalde knap de achterlijn waarna Tomas van Dijk de bal alleen maar hoefde in te tikken: 1-0. Een voorzet van dezelfde Van Dijk verdween enkele minuten later via een VRC-verdediger in de goal, waardoor het al gauw 2-0 stond. Veel kansen volgden in de eerste helft, maar ze werden door de thuisploeg allen onbenut gelaten. Het enige wapenfeit van VRC was een afstandsschot dat op de lat belandde. Al met al was een ruststand van 5-1 of 6-1 niet onrealistisch geweest.

De tweede helft was erg saai. VRC leek één keer te kunnen profiteren van een foute pass in de CJVV-defensie, maar die poging strandde op de paal. Een ongelukkige handsbal in de laatste minuut van Jasper Blokland werd door de scheidsrechter met een penalty bestraft, waardoor de 2-1 eindstand op het bord verscheen. Direct daarna floot de leidsman voor het eindsignaal.

Voorin speelde CJVV dus met Van Dijk, Moore en met Paul Richard. Alle drie spelers zijn centrumspitsen en geen van hen is een typische flankspeler. Zaterdag lieten ze echter zien ook naast elkaar goed te kunnen functioneren. Beide doelpunten vielen na een actie van één van de drie spitsen vanaf de zijkant.

Trainer Sijtze Wobbes was erg tevreden over het drietal: ,,Het was de eerste keer dat ze echt samenspeelden, maar ondanks dat het geen van allen flankspelers zijn, ging het heel goed. Ze passen goed bij elkaar, door de grilligheid van Moore, de balvastheid van Richard en de doelgerichtheid van Van Dijk. Dan maakt het ook niet meer uit wie links, rechts of centraal staat.”

Na het verlies in de eerste competitieronde tegen Loosdrecht (1-0) staat CJVV nu op de vierde plaats in de tweede klasse B. Achter FC Breukelen, Loosdrecht en VVA ’71 (één wedstrijd gespeeld) die nog geen puntverlies leden. Komende zaterdag bezoekt CJVV Eemnes, dat tot dusverre slechts één punt haalde en afgelopen zaterdag in eigen huis werd afgemaakt door Loosdrecht (0-4). CJVV verloor de afgelopen twee jaar echter wel bij Eemnes en is dus gewaarschuwd. Mocht de geelzwarte formatie weer zegevieren, dan kent de ploeg met zes punten uit drie wedstrijden een goede start van het nieuwe seizoen.

TOV - Cobu Boys 2-3

Cobu Boys mocht dit weekend in Baarn aantreden tegen TOV. De Baarnse ploeg won het eerste competitieduel met 5-2 van Waterwijk. Aangezien de ploeg vorig jaar op een haar na promotie miste, behoort Baarn misschien wel tot de titelkandidaten in de 3e klasse C. Cobu Boys wist zijn eerste wedstrijd ook te winnen en was vastberaden minimaal een punt mee te nemen uit Baarn.

De eerste helft ging behoorlijk gelijk op. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Cobu Boys had echter een licht veldoverwicht, won de meeste persoonlijke duels en stichtte het meeste gevaar.

In de tweede helft werd er voor de toeschouwers een heel aardige pot voetbal op de mat gelegd. Na tien minuten wist Manolo van Leijenhorst, na een prachtige vrije trap van Simon Wetzel, met een kopbal de TOV-doelman te verslaan: 0-1.

Cobu Boys ging daarna vrijuit voetballen. TOV kon daar weinig tegenin brengen. Een kwartier voor tijd scoorde Cobu Boys voor de tweede keer. Na een fraaie actie van Wetzel ontving Lenn Poetiray de bal. Hij haalde doeltreffend uit: 0-2. Daarna zette TOV alles op alles om nog een punt uit het vuur te slepen. De tot dan toe foutloze verdediging van Cobu Boys schatte een diepe bal niet goed in waardoor de sterke spits van TOV achter de Amersfoortse verdediging kwam en de aansluitingstreffer kon scoren: 1-2.

Vijf minuten voor tijd was uitblinker Wetzel de verdediging en keeper van TOV te snel af en maakte hij aan alle onzekerheid een einde: 1-3. TOV bleef de laatste minuten van de wedstrijd iedere bal in het zestienmetergebied van de Amersfoorters deponeren in de hoop op een doelpunt die ver in blessuretijd inderdaad nog viel: 2-3.

Opnieuw leverde Cobu Boys een degelijke partij af en lieten zij met vlagen goed voetbal zien. Komende zaterdag komt het sterke CSW naar sportpark Zielhorst. De prima competitiestart krijgt dan wellicht voor de huidige koploper (samen met De Meern) een goed vervolg.

DOSC - De Posthoorn 4-0

De Posthoorn moest zaterdag afreizen naar Den Dolder voor de wedstrijd tegen DOSC. De gastheren, vorig jaar nog acterend in de 3e klasse, hadden in de eerste competitieronde met 3-0 gewonnen van VSC. De Posthoorn moest toen de punten delen met Hees.

Het begin van de wedstrijd was rommelig. De Posthoorn leed onnodig veel balverlies en gaf veel ruimte weg. Na vijf minuten werd de bal vanaf zestien meter door de spits van DOSC op het doel van de gasten geschoten. Doelman Stefan Heining kon de bal niet meer stoppen en dat betekende 1-0 voor de thuisploeg.

In de eerste helft kreeg De Posthoorn twee scoringsmogelijkheden. Jochem van Koot verscheen alleen voor de doelman maar scoorde niet. Vlak voor rust had Paul van Batenburg geen geluk met een vrije trap. Via de paal en de doelman verdween de bal naast het doel.

Na de rust was het eerste kwartier voor de bezoekers. DOSC werd zwaar onder druk gezet. Er kwamen wel kansjes voor de Amersfoorters maar de doelman van DOSC was niet te passeren. Daarna gaf De Posthoorn de wedstrijd geheel onnodig uit handen door twee keer niet goed uit te verdedigen bij een standaardsituatie. DOSC profiteerde daarvan en kreeg een riante voorsprong: 3-0. In de slotfase werd de domper nog groter voor de Amersfoorters toen DOSC uit een counter de enigszins geflatteerde 4-0 op het bord zette.

Candia’66 - Nieuwland 1-2

Nieuwland mag zich na afgelopen zaterdag koploper noemen van de 3e klasse. In Rhenen werd Candia’66 verslagen met 1-2. Nieuwland had op de eerste competitiedag Valleivogels met 6-1 verslagen, Candia had SVM met een 5-1 nederlaag naar huis gestuurd. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden tussen de nummers 1 en 2 op de ranglijst.

Na het beginsignaal was het voor beide ploegen aftasten. Candia’66 kwam vrij snel op voorsprong. Na knullig balverlies van Rob Geertsma en teveel manschappen van de tricolores in de aanval waren, kon Candia een snelle counter goed afronden: 1-0. Dit lieten de Amersfoorters niet op zich zitten. Nieuwland zocht meteen de aanval op. Na een hard schot van John Snijders kreeg de Candia-doelman de bal niet klemvast. Geertsma kon de bal oppikken en hard voorgeven op de goed gepositioneerde Patrick van de Lagemaat. De trefzekere spits faalde niet en tikte de bal binnen: 1-1.

Het spel golfde daarna op en neer. Beide teams waren niet tevreden met één punt. Aan de stand veranderde voor rust echter niets meer.

In de rust werd een tactische wissel toegepast door Nieuwland-trainer Bert de Vries. John Snijders verliet het veld voor Johan Gelderblom. Dit had mede te maken met een blessure van Geertsma die het veld al na 25 minuten had moeten verlaten en was vervangen door Remco de Jong. Twee wissels waren dus al verbruikt waardoor Nieuwland met een ander middenveld kwam te spelen.

Het spel werd in de tweede helft slordig en de fysieke duels werden niet gemeden. Het spel lag dan ook regelmatig stil. Halverwege de tweede helft werd Joel Brandsen vervangen door Jaimy de Graaf. Het spel werd harder en harder en het publiek liet ook van zich horen. De strijd leek af te stevenen op een gelijkspel maar daar dachten Erik te Selle en Van de Lagemaat anders over. Na een voorzet steeg de kopsterke Te Selle boven zijn mandekker uit en kopte de bal in de hoek. Daar stond goaltjesdief Van de Lagemaat om de bal in te tikken: 1-2.

In de resterende drie minuten gaf Nieuwland niets meer weg waardoor de drie punten naar Amersfoort konden meegenomen. Alle overige ploegen die de eerste competitiewedstrijd met winst hadden afgesloten, wisten zaterdag niet te winnen. Daardoor is Nieuwland nu de enige koploper. Komende zaterdag reist Nieuwland af naar Driebergen om daar tegen CDN aan te treden.

KVVA - Olympia 5-3

De twee ploegen waren goed aan elkaar gewaagd. In de eerste helft gebeurde er niet veel. Een paar kleine kansjes en heel veel lange ballen omdat er weinig gevoetbald werd op het middenveld. Zo miste Jurgen Bergwijn een mooie kans op de openingstreffer. Aan de andere kant zag Olympia een doelpunt afgekeurd worden omdat een speler de bal met de hand in het doel sloeg.

KVVA-trainer Piet Struijk gaf in de rust aan vooral de rust te bewaren en als maatjes de strijd aan te gaan. Dit resulteerde na de pauze al snel in een 2-0 voorsprong. Bergwijn schoot vanaf een meter of elf raak. Niet veel later kon Faisal Hizi de bal intikken nadat de Olympia-doelman het leer had losgelaten: 2-0.

Daarna dachten de Amersfoorters gas terug te nemen en de wedstrijd te controleren, maar zij kwamen bedrogen uit. Binnen zeven minuten was de stand gelijk door twee rake kopballen: 2-2. KVVA kwam in de 68ste minuut zelfs met tien man te staan omdat Chris Metaal voor een onbesuisde sliding een rode kaart kreeg. KVVA ging daarna met twee man voorin spelen. Piet Struijk bracht Herman Struijk binnen de lijnen. Door zijn snelheid maakte de invaller het de verdedigers van Olympia knap lastig.

In de 76e minuut kreeg KVVA een vrije bal. Phillip Struijk schoot de bal eerst in de muur, maar in de rebound gaf hij het leer slim langs de muur op Abdellilah Ouallich. Die schoot de bal beheerst langs de keeper: 3-2. In de 79e minuut passeerde Herman Struijk met een mooie actie drie verdedigers en schoot de bal beheerst in de verre hoek: 4-2. Dezelfde Struijk benutte in de 83e minuut een strafschop: 5-2. Die penalty kreeg de thuisclub omdat Bergwijn was vastgehouden. In de 89e minuut mocht ook Olympia een strafschop nemen: 5-3.

Jan Struijk, nu spelend voor Zeewolde, komt misschien de gelederen van KVVA versterken. Hij heeft overschrijving aangevraagd. Dat zou wel mooi zijn voor KVVA en voor de familie Struijk. Drie leden van de familie (Phillip, Herman en Jan) spelen dan in het eerste van de vierdeklasser.