Gratis Mountainbike Clinic

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

Het door sentimenten beladen duel kende een wervelend begin. VVZA schoot gelijk na het eerste signaal van de matig leidende arbiter de Haan uit Amsterdam uit de startblokken. Dat dit pas in de 15e minuut tot een treffer leidde, mogen de zeehelden zichzelf aanrekenen. Een aanval uit het boekje werd knap door de mee opgekomen Rob Hosman afgerond (1-0).

Ook HVC en Amsvorde nog ongeslagen AMERSFOORT - De VVZA’ers waanden zich zondag nog even in die door hen zo verfoeide vijfde klasse. Het spierballenvoetbal van Hooglanderveen werd echter kundig gepareerd, dus bleef de ploeg van trainer Rigter ook dit keer aan de goede kant van de score (3-0) en staat VVZA na twee speeldagen fier bovenaan in de vierde klasse H.

door Balt Gmelig

Het tweede kwartier van de wedstrijd kende een beter Hooglanderveen zonder dat het tot uitgespeelde kansen leidde. In de 37e minuut kon Björn van Daal na een mooie pass van achteruit alleen op doelman Berry Kaay afgaan. Vlak voor de zestien werd hij onreglementair gestuit door één van de verdedigers van de gasten. Naast een vrije trap verwachtte iedereen een rode kaart, maar de arbiter hield het bij geel.

In de tegenaanval schoot Mike Meijer op de bovenkant van de lat. Dit was ook het meest enerverende gedeelte van de stadsderby. Niet veel later omspeelde Hosman op de achterlijn zeer handig doelman Kaay en speelde Kevin Engelman aan. Zijn schot werd met de hand gekeerd door Wilco van de Hoef. Een duidelijke strafschop en een welhaast nog duidelijkere rode kaart. De scheidsrechter hield het echter bij een strafschop en opnieuw een gele kaart. De penalty werd koelbloedig benut door Engelman (2-0).

Pas in de 65e minuut scoorde VVZA weer. Van Daal werd vrij voor Kaay gezet en met een meesterlijke lob verschalkte hij de sluitpost (3-0). In de 70e minuut was het einde wedstrijd voor Meijer. Hij ontving zijn tweede gele kaart na een overtreding op het middenveld. Dat VVZA de score niet verder opvoerde, mag het enige minpunt van deze heerlijke voetbalmiddag voor de thuisclub genoemd worden, al was Sander Vriens met een schot op de lat nog dichtbij de 4-0.

De alom geroemde nieuwkomer bij Hooglanderveen, Ed van Leenen, viel niet echt op. Zo spelend gaat Hooglanderveen een moeilijke tijd tegemoet, al gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat er drie basiskrachten (Pieter van de Hoef, Thijs Tomassen en Menno Rodenburg) in de formatie van trainer Bert van de Brom ontbraken.

De VVZA’ers gaan zondag naar Almere waar medekoploper AS’80 bestreden dient te worden. Spelend als tegen Hooglanderveen moet men niet raar opkijken als de drie punten mee naar Amersfoort worden genomen.

HVC - Zeist 2-0

Twee seizoenen geleden stonden beide ploegen al eens tegenover elkaar. Beide clubs kwamen toen uit in de 4e klasse H. Zondag kwamen beide teams elkaar tegen in de 5e klasse H. Waar het zonnetje het publiek liet genieten van een heerlijke nazomer, hadden beide ploegen meer moeite om de supporters te verwennen. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen.

In de eerste helft zorgde HVC voor de gevaarlijkste momenten. Zo wist linksback Salar Mezbanali goed door te gaan en een voorzet te geven. De Amersfoortse spitsen stonden echter niet op scherp om de voorzet doeltreffend af te ronden. Niet veel later moest doelman Paul Fokkens HVC op de been houden. De rechtsbuiten van Zeist brak goed door na een lange bal van achteruit. De aanvaller probeerde Fokkens te omspelen maar de sluitpost dook resoluut naar de grond en plukte de bal van de voet van de spits.

Zo golfde het spel op en neer en werd het technische spel ingeruild voor een fysieker spel. Zo probeerden beide ploegen het spel naar zich toe te trekken. De scheidsrechter ging de wedstrijd dan ook veel korter leiden, wat het spel niet altijd ten goede kwam.

De tweede helft was meer voor HVC. Met Geoff de Lange als sterk aanspeelpunt voorin kon HVC sneller de aanval zoeken en ook meer kansen creëren. De Zeister doelman kon een HVC-doelpunt voorkomen toen De Lange de bal tussen twee man doorspeelde en de bal in de korte hoek schoot.

In de 58e minuut was het wel raak. De bal werd over de linkerflank goed meegenomen door Willem Teunissen. Hij liep tussen twee tegenstanders door en gaf de bal aan Jeffrey Merts. De kleine aanvaller wist een panklare voorzet te geven op Henk Baum. De spits kopte de bal goed kruislings in, maar de keeper redde de bal erg goed. Jammer voor de sluitpost was het dat Jeroen de Smalen op de goede plek klaar stond. Hij controleerde de bal, omspeelde een tegenstander en schoot het leer met zijn zwakke linkerbeen in de linkerhoek van het Zeister doel: 1-0.

Daarna moest de HVC’ers goed oppassen dat ze geen fouten maakten. De Amersfoortse verdedigers stonden echter steeds goed opgesteld en wisten de kopgevaarlijke spitsen van de bezoekers aan banden te leggen.

In de 82e minuut kon HVC de voorsprong uitbouwen dankzij De Lange. Hij kreeg de bal door Wim Schievelt aangespeeld en draaide met een tegenstander in de rug slim weg. Vanaf de rechterkant kon hij de bal in de linkerhoek snoeihard inschieten: 2-0. Met nog tien minuten te gaan moest HVC er voor zorgen dat Zeist niet de aansluitingstreffer kon realiseren. Zeist kreeg nog wel enkele scoringsmogelijkheden. Maar de verdediging van HVC wist een tegendoelpunt te voorkomen.

Toen de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd floot, was alle HVC’ers erg opgelucht. Zeist was een pittige tegenstander die het dit seizoen veel ploegen moeilijk zal maken. HVC kan met deze winst erg blij zijn, want mede dankzij deze uitslag staat de ploeg nog ongeslagen bovenaan en met nul doelpunten tegen.

Komende zondag volgt de streekderby tegen Achterveld. Een wedstrijd die vijf seizoenen geleden voor het laatst op het programma stond.

APWC - Zwaluwen Utrecht 11 1-4

APWC begon goed aan de wedstrijd en probeerde de gasten meteen onder druk te zetten. Dat lukte het eerste kwartier redelijk.

APWC kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd. Maicel Ouwerkerk had de 1-0 op zijn schoen maar faalde in de afwerking. Even later kreeg Zwaluwen de kans om te scoren maar APWC-doelman Maarten Kok tikte de bal uit de hoek en behoedde APWC voor een achterstand.

Na een kwartier begon Zwaluwen beter te voetballen. APWC had niet veel meer te vertellen. Zwaluwen drukte APWC in de verdediging en kreeg een aantal goede mogelijkheden. De goed keepende Kok hield zijn elftal op de been.

Toch kwam APWC op voorsprong. Na een goede actie van Thijs Grift kwam de bal bij Wesly de Haas terecht. Hij zette de bal voor waarna Ouwerkerk uit een moeilijke hoek raak schoot: 1-0. Na dit doelpunt bepaalde Zwaluwen het spel. De Utrechters kregen goede mogelijkheden maar zij maakten hier geen gebruik van. Grift was met zijn acties de gevaarlijkste APWC’er.

Emile Brouwer had zijn ploeg op voorsprong kunnen zetten maar hij hielp 200 procent kansen om zeep en zo kregen de Amersfoorters de deksel op de neus. Zwaluwen scoorde met een fraai doelpunt net voor rust de gelijkmaker: 1-1

Na de rust zette Zwaluwen meteen druk. APWC wist hier geen raad mee. De ene na de andere aanval van de Utrechters volgde en dat resulteerde al snel in een doelpunt: 1-2. Kort daarna was het weer raak. Door slap verdedigen scoorden de gasten de 1-3. De wedstrijd was gespeeld. De wissels die APWC-trainer Dennis van Dijk nog toepaste, leverden geen resultaat meer op. APWC liep achter de feiten aan. De koek was echter nog niet op. Zwaluwen scoorde nog een keer (1-4). Vlak voor tijd kregen de gasten nog een strafschop te nemen die door Kok fraai werd gestopt. Al met al een verdiende nederlaag voor APWC tegen een goed voetballende ploeg die voor de titel gaat.

Waterwijk - Amsvorde 1-2

Amsvorde ging op de tweede speeldag op bezoek bij Waterwijk uit Almere. De zwarthemden wilden graag de goede start van vorige week voortzetten.

Vanaf het eerste moment nam Amsvorde het initiatief. Dit leidde niet tot grote kansen, maar de eerste de beste was wel gelijk raak. Jeffrey van de Wijngaard vond na een klein half uur met een mooie steekpass Moussa Bari die op zijn beurt de meegelopen Franklin Harmsen bediende. De van Quick teruggekeerde aanvaller schoof de bal na een goede actie langs de keeper: 0-1.

Vervolgens brak een periode aan waarin Amsvorde steeds slordiger ging spelen en Waterwijk in de wedstrijd liet komen. Dit leidde na 35 minuten de gelijkmaker in. Een lange pass vanaf het middenveld werd niet goed beoordeeld door de na een blessure teruggekeerde laatste man Remy Huygens. De aanvaller van Waterwijk wist wel raad met dit buitenkansje en kopte de bal voorbij de kansloze keeper Pascal Kamerbeek.

Na rust herpakte Amsvorde zich enigszins, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Na twintig minuten in de tweede helft kreeg Amsvorde een corner. Van de Wijngaard nam de hoekschop kort op Mounir,die de bal meegaf aan Ibo Pancar. Pancar vond vervolgens Van de Wijngaard die na een prima actie de verre hoek van het Waterwijk-doel vond: 1-2.

De thuisclub ging vervolgens op zoek naar de toch wel verdiende gelijkmaker en kreeg daar een kwartier voor tijd een uitgelezen kans voor. Na een handsbal van Mounir legde de scheidsrechter de bal op de stip. De aanvaller van Waterwijk schoot de strafschop echter op de paal. Na die misser kwam Amsvorde niet meer echt in de problemen en heeft Amsvorde nu na twee wedstrijden zes punten. Komende zondag volgt de eerste stadsderby op sportpark Nimmerdor. KVVA komt dan op bezoek.

BERGKWARTIER - Atletiekvereniging Triathlon houdt zaterdag 4 oktober een mountainbike clinic. De clinic begint om 10.45 uur, de afsluiting is om ongeveer 13.15 uur. Locatie: clubhuis AV Triathlon, Barchman Wuytierslaan 236.

Het programma is zeer afwisselend. Technische vaardigheden zoals scherpe bochten maken en de mountainbike over een boomstam tillen worden aangeleerd in de vorm van spelelementen.

Ook wie geen mountainbike (en fietshelm) heeft, kan je deelnemen. De kosten voor het huren van een mountainbike en een helm zijn € 5,-. Aanmelden voor de clinic kan tot en met woensdag 1 oktober op: avtriatlon@hotmail.com.

Een fietshelm is verplicht. Meer informatie: Yvonne Troost 033-4752755 of kijk op www.avtriathlon.nl.