De appels en peren van Eneco

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

Ondanks de mooie woorden van Tjerk Wegenaar, directeur Eneco Warmte, ondersteund door zorgvuldig opgestelde grafieken, verbruikscijfers en staafdiagrammen, bleef de discussie in rondjes draaien. De aanwezige bewoners houden het gevoel teveel te betalen voor het warmtesysteem waar zo’n 2000 woningen op aangesloten zijn.

Kern discussie meermaals van tafel geveegd VATHORST - Maandagavond werd in het I-Centrum aan de Duisterweg de tweede stadsverwarmingbijeenkomst gehouden. Verontruste bewoners en gebruikers, aangesloten op het stadsverwarmingssysteem van Eneco konden hier met vragen terecht. Er werden vragen gesteld over het collectieve systeem en de grote verschillen in onderlinge kosten van verwarming bij vergelijkbare woningen. In navolging van de bijeenkomst gehouden op 17 maart probeerden Eneco en gemeente Amersfoort antwoorden te geven. En -evenals bij de bijeenkomst op 17 maart- lukte het beide partijen niet de aanwezigen te overtuigen.

door Tim van der Hammen

Gemeente Amersfoort heeft met Eneco afgesproken dat bewoners niet meer mogen betalen dan conventionele gasgestookte woningen. Er bleef onduidelijkheid bestaan over de ondoorzichtige kosten die voor dit systeem gemaakt worden.

Tijdens de discussie werd door Wagenaar zelf aangegeven dat het moeilijk is om eenheden als m³ (gas) en Gigajoule (stadsverwarming) met elkaar te vergelijken. Hoe kun je op basis van twee verschillende rekeneenheden een eerlijke en transparante prijsafspraak maken?

Over essentiële vragen over subsidies die door Eneco niet worden aangevraagd werd vlug heengewalst. Bij het aanmaakproces van warm water (restwarmte) in de Warmtekrachtcentrale in Vathorst komt elektriciteit vrij. De opbrengst van deze elektriciteit komt Eneco ten goede, niet de gebruikers van het stadsverwarmingsysteem.

Kritische en belangrijke vragen werden vakkundig door de discussieleider van tafel geveegd: ‘geen politiek inhoudelijke vragen of over de bedrijfvoering van Eneco’. Ook Wagenaar holde af en toe over ‘moeilijke’ vragen heen en werden vervolgens niet beantwoord. Tot ongenoegen van het publiek.

Rondjes draaien

Al doet Eneco nog zo z’n best, belooft van alles te zullen doen, deze discussies blijven eindeloos. Ook in andere plaatsen in het land blijkt met collectieve warmtesystemen dezelfde moeilijke problematiek te spelen.

Eneco en gemeente Amersfoort gaan er prat op duurzame energie te leveren, de gebruiker ziet maandelijks wat z’n portemonnee uitgaat. De slogan ‘Eneco we gaan vooruit’ gaat in Vathorst helaas niet op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie