Imponerende start van HVC

10 september 2008 om 00:00 Nieuws

Zondag diende de eerste stap in de goede richting gemaakt te worden. Daarvoor moest er wel van HDS gewonnen worden, een ploeg waarvan Amersfoorter Bert Trappel de trainer is. Voor veel HVC’ers geen onbekende en dat gaf toch een leuk tintje aan de wedstrijd.

Amersfoorters halen tegen HDS fors uit: 0-5 AMERSFOORT - Na een niet al te best verlopen bekerprogramma mocht HVC zondag in Leersum de aftrap voor het seizoen 2008-2009 verrichten. Na de degradatie uit de vierde klasse moet HVC dit jaar een klasse lager uitkomen. De doelstelling, zo snel mogelijk terug in de vierde klasse, is bekend bij alle spelers uit de selectie van HVC.

HVC begon voortvarend op het gladde kunstgrasveld. Wim Schievelt zorgde voor het eerste gevaar door met een diepe pass van achteruit Jacky Baauw te lanceren. Die zag zijn schot nog net gekeerd worden.

Maar na zeven minuten kon de meegereisde HVC-aanhang toch juichen. Na een slim passje van Jeffrey van Korlaar kon Jacky Baauw vrij voor de HDS-doelman het net laten bollen: 0-1. HVC speelde in een hoog tempo waar HDS geen goed antwoord op had. In de zestiende minuut was een hoekschop de inleiding tot de tweede Amersfoortse treffer. Wim Teunissen speelde de bal strak in waarna Baauw de bal hard langs de doelman kopte: 0-2.

HDS was een beetje van slag en probeerde de wedstrijd te laten kantelen door harder te werken. Maar doordat de Leersummers vaak een fractie te laat waren, leverde dit grove overtredingen op. De middenvelders van HVC waren de slachtoffers.

Uitblinker Baauw was een ware plaag voor zijn tegenstanders. Hij zag een strakke voorzet bijna een doelpunt opleveren, maar Jeroen de Smalen kon de bal net niet met zijn hoofd aanraken. In de 34e minuut belandde een verre inworp van Baauw voor de voeten van De Smalen. Waar hij net daarvoor de bal niet goed in had geschat en het leer dus niet raakte, kreeg de aanvaller er nu wel een schoen achter: 0-3.

Na rust kwam HDS wat beter voor de dag. HVC liet dit ook toe. De ploeg leunde wat meer achterover. Dit zorgde voorin wel voor meer ruimte, al werd er door de gasten niet altijd even zuinig met de kansen omgesprongen. De Smalen verscheen vrij voor de doelman. Door goed uit zijn doel te komen, kon de sluitpost de bal pareren. Even later had De Smalen de pech dat de door hem ingeschoten bal in het zijnet belandde.

HDS begon harder te spelen. De aanvoerder verloor even zijn hoofd. Na een flinke tackle op de enkels van Van Korlaar moest de HDS’er met een tweede gele kaart voortijdig de douches opzoeken. Tegen tien man diende HVC de voorsprong uit te bouwen. Het duurde echter tot de 76e minuut voor het scorebord weer aangepast moest worden. Na een goede individuele actie bracht invaller Karim Bouchair met een leep balletje Leroy Thijssen in stelling. De tweede invaller scoorde met een droog tikje de vierde HVC-treffer: 0-4..

Aan de basis van de mooiste actie van de middag stonden Karim Bouchair en Salar Mezbanali. Zij braken door de defensie van HDS heen waarna Mezbanali zijn ploeggenoot lanceerde. Bouchair omspeelde twee tegenstanders en legde de bal met een hakje af. Mezbanali zag aan de rechterkant De Smalen vrij staan. De spits ontving de bal en verschalkte met een droge knal de HDS-doelman: 0-5.

Zo eindigde de eerste competitiewedstrijd in een 0-5 overwinning voor HVC. Na het teleurstellende seizoen 2007/2008 was dit eerste succes een welkom begin. Trainer Iman Evre was duidelijk in zijn nopjes met deze uitslag maar hij temperde de euforie wel: ,,Dit HDS heeft veel kwaliteit in moeten leveren, vergeleken met vorig seizoen. Daarom moeten we ons nog niet te rijk rekenen.” Komende zondag is HVC op Zielhorst gastheer van Zeist.

Loosdrecht - CJVV 1-0

Voor de zevende keer op rij verloor CJVV van Loosdrecht. De Amersfoorters waren dit keer dicht bij een overwinning. Loerend op de counter creëerde de Amersfoortse ploeg met name in de eerste helft veel kansen maar die werden niet benut. Dat deed Loosdrecht in de slotfase wel.

In de wetenschap dat Loosdrecht de afgelopen zes wedstrijden van CJVV had gewonnen en dat de thuisclub zich de afgelopen zomer flink had versterkt, wisten de Amersfoorters dat zij het op vreemde bodem zwaar zouden krijgen. Daarom speelde CJVV vooral op de counter en werd Loosdrecht gedwongen het initiatief te nemen.

Deze tactiek pakte de eerste helft goed uit. Loosdrecht had de bal, maar de ploeg kreeg nauwelijks kansen. CJVV kwam er meerdere malen gevaarlijk uit. De spitsen Richard Moore en Tomas van Dijk konden echter niet tot scoren komen. De mogelijkheden die Loosdrecht in de eerste 45 minuten kreeg, leverden door goed werk van CJVV-doelman Ronald Evers geen doelpunten op.

In de tweede helft ging Loosdrecht vol voor de overwinning. CJVV probeerde opnieuw te counteren, maar Loosdrecht bood daarvoor geen gelegenheid. CJVV bleek ook conditioneel onder te doen voor de fysiek sterke tegenstander. Dit leidde echter niet tot grote kansen.

De winnende treffer kwam erg gelukkig tot stand. Een rollertje in de 70e minuut verdween onder de armen van Evers door in het net: 1-0. Vanaf dat moment probeerde CJVV nog wel om aanvallend iets te forceren, maar de ploeg van trainer Sijtze Wobbes bleek daartoe niet in staat. ,,Als je kijkt naar het aantal kansen, was een gelijkspel verdiend geweest,” aldus Wobbes. Gekeken naar de intentie waarmee de thuisclub aan de wedstrijd was begonnen, mocht Loosdrecht zich toch de verdiende winnaar noemen. ,,Loosdrecht ging meer voor de winst dan wij deden,” beaamde Wobbes.

Ondanks de nederlaag blijft Wobbes positief gestemd over de kansen van zijn ploeg in het nog prille seizoen. ,,Eén competitieronde zegt nog niets. Wij willen bij de eerste zes eindigen en nacompetitie spelen. We hebben inmiddels een ervaren ploeg die tactisch goed geschoold is.”

Komende zaterdag speelt CJVV thuis tegen het Veenendaalse VRC. Vorig seizoen eindigde deze confrontatie in een remise (2-2).

VOP - Bunnik’73 2-1

VOP ontving voor de eerste competitiewedstrijd op sportpark Olympus Bunnik’73. De voorbereiding zat er op en het echte werk kon dus beginnen. Beide ploegen begonnen afwachtend. Enkele schoten van de bezoekers konden VOP-doelman Jelle Vermeulen niet verrassen. VOP wist in de beginfase ook geen echte kansen te creëren.

Na een minuut of 30 werd Mark van Houten weggestuurd. Hij liep zijn tegenstander eruit en behield daarna het overzicht. De aanvaller bediende Yannick de Vries die de openingstreffer achter de Bunnik-doelman schoot. Met een 1-0 voorsprong ging VOP de rust in.

Na de pauze probeerde Bunnik er alles aan om het VOP lastig te maken. Grote kansen leverde dit echter de gasten niet op. Van Houten kreeg wel een opgelegde scoringsmogelijkheid. Nadat de spits zijn tegenstander had uitgespeeld, kwam hij oog in oog met de Bunnikse doelman te staan. Van Houten wist het net echter niet te vinden.

Bunnik ging de laatste tien minuten met man en macht naar voren. Nadat een hoekschop van Bunnik was afgeslagen, kon De Vries de bal oppikken en ongehinderd tientallen meters doorlopen. Met een schitterende lob verschalkte hij de doelman van de tegenpartij: 2-0.

Daarna begon Bunnik te beseffen dat ze snel wat moesten doen. Een schot van de spits belandde via de paal in de handen van Vermeulen. In de allerlaatste minuut verkleinde Bunnik de achterstand (2-1) en leek de wedstrijd nog even spannend te worden. Gelukkig voor VOP blies de scheidsrechter niet veel later af en waren de eerste drie punten voor de formatie van trainer Wim de Haas een feit.

Cobu Boys - DHSC 4-2

In de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen stond derdeklasser Cobu Boys tegenover het gepromoveerde DHSC. Enkele weken geleden was de zondagtak van DHSC nog de tegenstander in het bekertoernooi. De Amersfoorters verloren dat duel met 2-4, nadat de ploeg met een 2-1 voorsprong de rust was ingegaan.

Zaterdag kwam de zaterdagtak van de Utrechtse club op bezoek. Op sportpark Zielhorst begon Cobu Boys sterk aan de wedstrijd en creëerde al in de derde minuut een grote kans. Manolo van Leijenhorst benutte die niet. Daarna werden drie behoorlijke kansen door de thuisclub om zeep geholpen, voordat Dustin Abdulkadir de bal hard via de onderkant van de lat binnenschoot: 1-0. Vlak voor de thee krulde Koen Smelter de bal fraai in de linkerbovenhoek van het DHSC-doel: 2-0.

Na rust begon Cobu Boys opnieuw voortvarend. Al na vijf minuten wist Simon Wetzel de derde treffer voor de thuisclub aan te tekenen, ondanks goed keeperswerk van de Utrechtse sluitpost. Daarna ging bij Cobu Boys het tempo omlaag. DHSC had vervolgens aan tien minuten genoeg om twee keer te scoren: 3-2.

Gelukkig voor de Amersfoorters voorkwam doelman Jesper de Heus de gelijkmaker. Uit een scherpe counter wist Manolo van Leijenhorst uiteindelijk de verdiende overwinning voor Cobu Boys binnen te koppen: 4-2.

De Posthoorn - Hees 1-1

De eerste competitiewedstrijd van het seizoen was voor De Posthoorn gelijk een streekderby. De Amersfoorters ontvingen op de Bokkeduinen het Soester Hees.

Posthoorn begon de wedstrijd prima. Met vlotte combinaties werd de aanval gezocht. In de vierde minuut leverde dat de eerste kansen op. Danny Dragt vond twee keer de Hees-doelman op zijn weg. In de tiende minuut ging de rechtsbuiten van Hees er met de bal vandoor. Door een veel te laat ingezette sliding van Maikel van de Schagt raakte de Soester zwaar geblesseerd. Het spel lag daardoor enige tijd stil. Van de Schagt kwam met slechts een gele kaart goed weg.

Na de onderbreking was De Posthoorn de weg kwijt en kreeg Hees de beste kansen. Doelman Stefan Heining was echter niet te passeren en hield zijn doel met enkele knappe reddingen schoon. Vlak voor rust leek De Posthoorn op een 1-0 voorsprong te komen door een kopbal van Jochem van Koot. De scheidsrechter keurde de treffer wegens buitenspel van Koot af. De grensrechter van Hees had echter niet gevlagd.

Na de rust kreeg de wedstrijd een andere wending en was De Posthoorn de betere ploeg. In de 59e minuut ging Dragt alleen op de Hees-doelman af: 1-0. Daarna verzuimde de thuisclub Hees de definitieve nekslag te geven. De Posthoorn benutte een aantal kansen niet. Bovendien wuifde de arbiter een overtreding binnen het strafschopgebied op Peter Hazeleger weg. In de 93e minuut kreeg Van de Schagt de bal ongelukkig op z’n arm. De arbiter twijfelde geen moment en gaf Hees een strafschop: 1-1.