Valse start Hooglanderveen

10 september 2008 om 00:00 Nieuws

Op het natte en spekgladde hoofdveld van het Willem Tomassen Sportcomplex kwamen de gasten beter uit de startblokken dan de thuisploeg. De elf van keuzeheer Dennis van Dijk wonnen duels, waren scherper én agressiever. Het mocht dan ook geen verrassing heten dat APWC op voorsprong kwam. Daar ging een blunder in de Hooglanderveen-defensie aan vooraf. Doelman Barry Kaay werd door Thijs Grift makkelijk de bal ontfutseld, waarna goaltjesdief Barry Smeeing het leer zo het lege doel in kon schuiven: 0-1.

APWC toont geen medelijden met Veners: 0-5 AMERSFOORT - De terugkeer naar de vierde klasse mondde voor het Hooglanderveen van trainer Bert van den Brom uit in een debacle. Tegen APWC, ook dit jaar weer bestempeld als een titelkandidaat, ging de ploeg op eigen bodem hard onderuit. De Amersfoorters waren voetballend niet eens zoveel beter, maar gaven de tamme Veners wél een lesje in efficiëntie: 0-5.

Voor de neutrale toeschouwers was er zondagmiddag weinig te genieten, want ook de gasten speelden na die voorsprong slordig. Ze loerden vooral op de counter en lieten de Veners het spel maken. Aanvoerder Menno Lodeweges kreeg uit dode spelmomenten zowaar twee scoringsmogelijkheden, maar hij liet die onbenut.

Daarna sloegen de manschappen van Van Dijk weer genadeloos toe. Emile Brouwer kreeg alle tijd en ruimte om op de Hooglanderveen-sluitpost af te gaan en wist wel raad met dat buitenkansje: 0-2.

Na de rust werd het spelbeeld er niet beter op. De verdediging van de thuisploeg die vorig jaar zo stabiel oogde en de geblesseerde routinier Pieter van de Hoef duidelijk miste, moest al snel weer een tegendoelpunt toestaan. Daarna ging het hard. Binnen tien minuten liepen de APWC’ers uit naar een 0-5 voorsprong. De schutters waren Grift (0-3), Maikel Ouwerkerk (0-4) en Smeeing (0-5).

Kansen kregen de Hooglanderveners wel, maar daar sprongen ze slordig mee om. Menno Rodenburg en Erik van Laar faalden van dichtbij. De nederlaag voor het keurkorps van Van den Brom – de laatste officiële verliesbeurt werd eind september vorig jaar genoteerd – was onafwendbaar. En APWC, dat zal dit jaar weer een gooi naar de titel doen.

Amsvorde - Schalkwijk 2-0

Amsvorde opende de competitie thuis tegen Schalkwijk, een ploeg waar Amsvorde het de afgelopen jaren zeer moeilijk tegen heeft gehad. Ook afgelopen zondag had de thuisploeg het zwaar.

Amsvorde begon de wedstrijd op Nimmerdor zoals het wenste te beginnen, namelijk met een snelle voorsprong. Na een kwartier pakte Jeffrey van de Wijngaard de bal af van een verdediger en lanceerde Ibo Pancar. De Amersfoorter vond bij de tweede paal de vrijstaande Moussa Bari die de bal eenvoudig kon intikken: 1-0.

Daarna kreeg Schalkwijk de overhand. De gasten creëerden een aantal grote kansen. Op die momenten hield Pascal Kamerbeek, de nieuwe doelman van Amsvorde, zijn ploeg op de been. Net op het moment dat de gelijkmaker niet uit kon blijven, nam Amsvorde vlak voor rust een 2-0 voorsprong. Na een goede actie van Bari scoorde Eelco Daemen zijn eerste competitietreffer.

In de tweede helft gebeurde er in het eerste half uur weinig. Amsvorde hoefde niet en Schalkwijk kon niet. In de laatste twintig minuten probeerden de bezoekers nog wat aan de achterstand te doen. Zij kregen ook een aantal grote kansen. In die periode bewees Kamerbeek opnieuw zijn waarde voor de ploeg van trainer Fillie Kraak. De van VVZ overgekomen doelman werd dan ook terecht als ‘man of the match’ gekozen.

Amsvorde verzuimde daarna de wedstrijd definitief te beslissen door een aantal counters niet goed uit te spelen. Ook invaller Franklin Harmsen kon een goede actie niet bekronen met een doelpunt. Na iets meer dan 90 minuten maakte de goed leidende scheidsrechter een einde aan de wedstrijd en had Amsvorde de eerste drie punten binnen.

Odijk - VVZA 0-2

Het door de regen spekgladde veld van Odijk was duidelijk niet in het voordeel van de technisch superieure Amersfoortse ploeg. Vanaf het moment dat de goed leidende Leusdense arbiter Bertus ten Hoven voor het eerst op zijn fluit blies, was VVZA heer en meester. De promovendus uit Odijk was duidelijk de onderliggende partij.

Met vlot combinatiespel werd de verdediging van de gastheren volledig uit zijn verband gerukt. De Amersfoorters hadden het aan zichzelf te danken dat toch nog vrij lang de nul op het scorebord gehandhaafd bleef. Het dankte de 1-0 voorsprong zelfs aan een blunder in de vijandige verdediging. Met het buitenkansje wat Bjorn van Daal op een presenteerblaadje kreeg aangeboden, wist hij wel raad. De bal verdween in de 24e minuut met een mooie boog in het doel: 0-1. Dat was ook de ruststand.

VVZA ging in de tweede helft verder met waar het in de eerste helft gebleven was, namelijk het volledig onder druk zetten van de Odijkers. Dit resulteerde al na tien minuten in een mooi doelpunt van Freek Rubrech. De bal werd vanaf rechts strak door Joey Naus voorgezet. Kevin Engelman stapte keurig over de bal, waarna Rubrech met een droge knal de 0-2 liet aantekenen.

Het wachten was daarna op de 0-3 en 0-4, maar de zeehelden gingen te slordig om met de kansen die de ploeg nog kreeg. Daarnaast waren zowel paal als lat spelbreker, zodat na 90 boeiende minuten voor Odijk de schade beperkt bleef. Komende zondag speelt VVZA zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Hooglanderveen, dat nog wat recht wil zetten na de ontknoping van seizoen 2006-2007, waarin VVZA in de slotseconden nog promotie naar de vierde klasse wist te bewerkstelligen.

Zwaluwen - KVVA 2-1

De wedstrijd begon twintig minuten te laat omdat de scheidsrechter bij de verkeerde wedstrijd was beland. Zwaluwen wordt dit seizoen als de grootste kanshebber op de titel in de vierde klasse beschouwd en dat maakten de Utrechters tegen KVVA ook waar. Ze speelden KVVA de eerste 25 minuten helemaal weg.

Door een groot gat op het middenveld kon een Zwaluwen-speler ongehinderd doorlopen op KVVA-doelman Marco Veenendaal en in de 28e minuut de 1-0 laten aantekenen. Na die treffer beet KVVA meer van zich af en gingen de Amersfoorters meer duels winnen. Uit een vrije trap van Chris Metaal, op zo’n twintig meter van het doel, ging de bal net over het doel van de tegenpartij.

Na de rust werd het heel onrustig op het sportpark. Een Utrechter kreeg na 60 minuten een rode kaart wegens natrappen. De trainer van Zwaluwen toonde over die uitsluiting zijn ongenoegen en kreeg voor het leveren van commentaar ook rood. De spelers en supporters van de thuisclub waren daarna niet meer te houden en uitten ook hun ongenoegen over het optreden van de arbiter.

In de 63ste minuut kon opnieuw een speler van Zwaluwen gaan douchen na een grove overtreding op Jurgen Bergwijn. Met twee spelers meer op het veld mocht KVVA in de 65e minuut een vrije trap nemen. Chris Metaal scoorde vervolgens op aangeven van Baru Koroglu: 1-1.

Toen ontplofte het sportpark waarbij de scheidsrechter niet anders kon doen dan de wedstrijd staken. Toen aanvoerder Sander Schut van het veld afliep, kreeg hij nog een vuist in zijn gezicht van een Utrechter, met als resultaat een bloedneus. KVVA wilde liever niet meer verder spelen na alle bedreigingen van spelers en supporters van Zwaluwen. Na twintig minuten besloot de scheidsrechter de wedstrijd toch te hervatten.

Zwaluwen had toen nog een hoekschop te goed. Een speler van de thuisclub draaide de bal in een keer het doel in: 2-1. KVVA had na die tegenvaller nog twintig minuten om de achterstand weg te werken, maar de negen man van Zwaluwen hielden stand. De eindstand bleef 2-1.

De Bilt - Hoogland 2-1

Derdeklasser Hoogland wist zondag dat de ploeg gelijk vol aan de bak moest op de eerste dag van het nieuwe competitieseizoen. Nadat de Hooglanders in de voorbereiding alleen bij VVZA de punten moesten delen (0-0), wonnen zij verder alle wedstrijden en gingen zij ongeslagen door in het bekertoernooi. Ook De Bilt plaatste zich voor de volgende bekerronde en dat is een knappe prestatie. Zij schakelden onder andere tweedeklasser SO Soest uit.

Hoogland startte met twee veranderingen ten opzichte van het vorige seizoen. Sebastiaan Bruins is de nieuwe eerste doelman van de club. De van Quick teruggekomen Sander Zweers begon tegen De Bilt als rechterverdediger.

De wedstrijd begon goed voor de Hooglanders. Zij wisten De Bilt meteen onder druk te zetten. Met Willem Eijbergen en Kevin Heideveld in de voorhoede, beschikt Hoogland ook dit seizoen over twee snelle aanvallers.

Na een kwartier onderschepte Erwin Hermsen de bal. Hij stuurde meteen Heideveld de hoek in. De spits gaf de bal goed in de voeten van de mee opgekomen Mike Junger af. De middenvelder nam het leer goed aan en draaide knap bij zijn tegenstander weg. Daarna gaf hij ook de doelman van De Bilt het nakijken: 0-1.

Na dat doelpunt bleef Hoogland de aanval zoeken maar de ploeg wist niet meer tot scoren te komen. Na 25 minuten kwam de ommekeer voor Hoogland. De ervaren Zweers ging wat onbezonnen een duel aan op het middenveld en zag dat de scheidsrechter zijn tackle met een terechte rode kaart bestrafte. Heerschop greep daarna meteen in door Eijbergen te wisselen voor Stephan Kraak die als rechter verdediger ging spelen. Daardoor moest Hoogland voorin veel inleveren. De ploeg probeerde daarna de voorsprong vast te houden.

De Bilt wist het laatste kwartier van de eerste helft niet met de man meer situatie om te gaan. Hoogland kreeg nog een grote kans om de voorsprong uit te breiden. Heideveld tikte de bal langs de doelman. Een verdediger van De Bilt zag echter nog kans de bal naast het doel te glijden.

Na rust startte De Bilt veel aanvallender en werd Hoogland gedwongen te verdedigen. Dit hielden de Hooglanders lang vol. Zij konden niet meer voor gevaar zorgen. In de 80e minuut slaagde De Bilt erin de gelijkmaker te produceren: 1-1. Vijf minuten voor tijd sloeg het noodlot voor de Hooglanders toe. De scheidsrechter zag in een botsing tussen Ronald Buitink en een aanvaller van De Bilt een strafschop. Bruins kon de penalty niet stoppen: 2-1. Die voorsprong kwam in de slotminuten niet meer in gevaar.

Hoogland sloot de eerste wedstrijd dus niet als winnaar af en moet komende zondag laten zien dat ze dit jaar ook voor de bovenste plaatsen mee willen doen. De Hooglanders spelen thuis tegen Victoria.