‘Voetbal als hét bindmiddel’

10 september 2008 om 00:00 Nieuws

Het is de derde keer dat dit toernooi wordt gehouden. Naast het Symfora-team doen er onder andere ook teams mee van Centrum Maliebaan, RIAGG en de Stichting Iks. Voor het eerst zijn er ook drie vrouwenteams die in een aparte poule de strijd tegen elkaar aanbinden.

Symfora-team bij Amersfoorts kampioenschap AMERSFOORT - Op het terrein van Zon & Schild wordt op vrijdag 12 september een miniveldvoetbaltoernooi gehouden voor sociaal kwetsbare mensen. Van 13.00 tot 17.00 uur strijden teams er om het Amersfoorts kampioenschap. Bij de deelnemende ploegen zit ook een team van de Symfora Groep dat bestaat uit mensen met een psychiatrische achtergrond.

door John Spijkerman

Hans van Dijk is sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Symfora en organisator van het toernooi. Tegelijkertijd is hij samen met zijn collega Hidde Terpstra coach van het Symfora-team. ,,Een beetje voetbalgek, moet je wel zijn’’, vertelt Van Dijk. ‘Bondscoach’, noemt hij zichzelf gekscherend. Hidde Terpsta is zijn ‘assistent-bondscoach’. ,,Tien jaar geleden hebben we een eigen team geformeerd van mensen met een psychiatrische problematiek met wie het niet lukte bij een gewone voetbalvereniging’’, vertelt Van Dijk. Het Symfora-team speelt bij voetbalvereniging Rustenburg. ,,Wij zijn het oogappeltje van de vereniging,’’ weet hij. De zaalcompetitie duurt van september tot mei. Er worden zo’n twintig wedstrijden gespeeld tegen ‘gewone’ teams. ,,Onze tegenstanders nemen ons allemaal serieus.’’ Het Symfora-team bestaat uit twaalf of dertien spelers. Er wordt veel gewisseld. ,,Onze doelstelling is niet als laatste te eindigen. Vorig jaar waren we voorlaatste’’, lacht Terpstra.

Voetbal betekent veel voor de mensen in het Symfora-voetbalteam. Het is een stukje zingeving. ,,Deze mensen hebben over het algemeen en klein netwerk en gaan bijna nooit op vakantie. Nu horen ze bij dit voetbalteam. Ze leven op als er een voetbaltoernooi wordt gehouden’’, vertelt Van Dijk. ,,Ze hebben een doel in hun leven nodig. Voetbal stimuleert mensen om weer dingen te doen. Sporten is voor veel mensen goed, zeker voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Voor sommige jongens is het voetbalteam het hoogtepunt van de week. En je krijgt er een hoop voor terug: sfeer, contacten en gezelligheid.’’

Sponsors

De European Association for Sport Integration (EASI) organiseert jaarlijks een toernooi voor sociaal kwetsbaren. Een jaar of vijf geleden deed het Symfora-team voor het eerst mee in Oostenrijk. Van Dijk en Terpstra willen dit ‘Europees Kampioenschap’ in 2010 naar Nederland halen en organiseren op het KNVB-terrein in Zeist. ,,We willen 8 tot 10 teams uitnodigen.’’ Naast het voetbal zijn ‘de dingen er omheen’ leuk aan zo’n buitenlands toernooi. Zo werden bijvoorbeeld tijdens toernooien in Manchester en München ook bezoeken gebracht aan Old Trafford en het Olympiastadion. Van Dijk en Terpstra zijn nog op zoek naar sponsors. De kosten zijn 25.000 euro. Belangstellenden kunnen zich melden bij Hans van Dijk, tel. 4637201.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie