Heartbeat niet naar De Kelder

10 september 2008 om 00:00 Nieuws

Zes jaar geleden begon een groep enthousiaste jongeren met behulp van een aantal ‘seniors’ jongerenkerk Heartbeat in Amersfoort. Het waren de jaren dat de jongerenkerken overal in Nederland als paddenstoelen uit de grond schoten, meestal in de vorm van een maandelijkse avondbijeenkomst waarop een band het zingen van christelijke liedjes begeleidde en een (jonge) spreker een motiverend praatje hield. In Amersfoort kwam de jongerenkerk bijeen in kerkgebouw De Brug aan de Schuilenburgerweg. ,,Vooral de eerste twee, drie jaar kwamen er wel duizend jongeren per avond”, vertelt Jan Kees Roose, een ‘senior’ die vanaf het begin bij Heartbeat betrokken was. ,,Ze kwamen uit het hele land en we hadden twee bijeenkomsten na elkaar nodig omdat de zaal te klein was. Omdat het aantal bezoekers terugliep, gingen we het afgelopen jaar terug naar één bijeenkomst. Ondertussen dachten we na over de toekomst. Heartbeat is vanaf het begin gericht geweest op jonge mensen die ongelovig zijn. Na zes jaar werken zagen we dat we een mooi feestje hadden neergezet, maar dat daar vooral christelijke jongeren op af kwamen. We trokken nog te weinig mensen van buiten de kerk. Terwijl duizenden jongeren in Amersfoort helemaal niets weten van het Evangelie van Jezus Christus. Dat is onze zorg. Als zij niet naar Heartbeat komen, komen wij naar hen toe, concludeerden wij. De kerk uit de wereld in.”

AMERSFOORT - Het was een mooie droom: jongerenkerk Heartbeat in De Kelder. Zoals Jezus de mensen ontmoette in de straten, zou Heartbeat jongeren aanspreken in het poppodium. Zondag 7 september had de eerste ‘Event’ moeten plaatsvinden. Maar het liep anders. door Paul van der Harst en Joke Bosch

Naar De Kelder dus met Heartbeat. In juni werd de laatste bijeenkomst in De Brug gehouden met zo’n driehonderd bezoekers. Roose: ,,De Event op de 7e zou een try-out zijn. Veel muziek en multimedia, maar verder lag het nog niet vast. We zouden beginnen met de Utrechtse rockband William Wixley. Er zou aan de bezoekers een doordenkertje worden voorgelegd. Geen antwoorden maar vragen waarover het gesprek aan de bar verder had kunnen gaan. We zouden gebruik maken van de installaties van De Kelder.”

Maar de inkt van het artikel waarin de Event zou worden aangekondigd was nog niet droog of Roose meldde het slechte nieuws dat de avond niet door gaat. ,,Het is zelfs maar de vraag of Heartbeat nog wel verder gaat. We kregen de voorbereiding van de nieuwe Heartbeat niet rond omdat er onvoldoende gemotiveerde medewerkers waren. Enkele bestuursleden hadden al eerder twijfel over het voorbestaan van Heartbeat, ook om financiële redenen. Elk jaar was zeker twintigduizend euro nodig, dat opgebracht werd door collectes tijdens de bijeenkomsten en door giften van derden. Nu is de knoop doorgehakt: de Event gaat niet door en Heartbeat neemt een time-out van een half jaar.” Roose is niet blij met deze onverwachte ontwikkeling. ,,Ik had graag door middel van het experiment in De Kelder de zoektocht naar mogelijkheden om de doelgroep te bereiken voortgezet, desnoods met minder medewerkers”.

Zie www.heartbeat.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie