Duidelijkheid over lidmaatschap

3 september 2008 om 00:00 Nieuws

Als ze wel betalen, blijven ze lid en worden ze uitgenodigd voor een algemene ledenvergadering die Omroep Amersfoort in januari 2009 wil houden. Die vergadering moet een besluit nemen over het omzetten van een vereniging in een stichting, een voorwaarde die de gemeente Amersfoort stelt.

‘Tientjesleden’ krijgen brief van Omroepbestuur AMERSFOORT - Het bestuur van Omroep Amersfoort wil duidelijkheid over de omvang van het eigen ledenbestand. Meer dan vierhonderd mensen die op een lijst staan van zogenaamde ‘tientjesleden’, hebben twee weken geleden een brief gekregen van het omroepbestuur met het verzoek 4,54 euro aan contributie over te maken. Als ze niet betalen, worden ze na 1 december geschrapt van de ledenlijst van Omroep Amersfoort.

door John Spijkerman

,,We hebben overleg gehad met onze notaris’’, vertelt secretaris Kees Groothuis van Omroep Amersfoort. ,,Hij heeft ons geadviseerd deze actie te ondernemen, zodat we per 1 januari 2009 een actueel overzicht hebben van het ledenbestand. We willen dat zorgvuldig en zuiver doen.’’ Dan kan de ledenvergadering in januari 2009 een rechtsgeldig besluit nemen.

Het omzetten van een vereniging in een stichting vóór eind 2008 is één van de harde voorwaarden die de gemeente Amersfoort stelt aan het verlenen van financiële steun. Alleen dan wil de gemeente de jaarlijkse subsidie verhogen naar 150.000 euro en krijgt Omroep Amersfoort eenmalig 360.000 euro voor de aanschaf van nieuwe apparatuur.

In het verleden konden mensen Omroep Amersfoort steunen door een tientje (in guldens) te betalen. Zij werden daarmee gelijktijdig lid van Vereniging De Stadsomroep. Volgens het huidige omroepbestuur werd deze bijdrage lange tijd niet geïnd, omdat de administratieve lasten hoger zouden zijn dan de opbrengsten.

Onduidelijk was of mensen die geen contributie betaalden, nog wel lid waren. Het huidige omroepbestuur zegt er altijd vanuit te zijn gegaan dat ze geen lid waren. Het lidmaatschap van Omroep Amersfoort was voorbehouden aan medewerkers en vrijwilligers. Dat zou volgens secretaris Groothuis in 2005 zijn besloten.

Maar oud-omroepleden die in het verleden zijn geroyeerd als lid, blijven geroyeerd. ,,De notaris heeft verteld dat die royementen rechtsgeldig zijn,’’ vertelt Groothuis. Hij zegt niet te weten of het betekent dat eerdere bestuursbesluiten dan ook niet rechtsgeldig zouden zijn.

Volgens Stefan Steenkamp, oud-Omroep Amersfoortmedewerker en de boogde hoofdredacteur van RTV Eemstad TV, geeft het omroepbestuur nu toe dat jarenlang niet-rechtsgeldige en omstreden besluiten zijn doorgedrukt met ‘een door haar gecreeërde meerderheid van 60 leden in plaats van de ruim 500 leden die er op een ledenlijst staan’. ,,Eigenlijk komt het er op neer dat het bestuur nooit geweten heeft wie zijn leden zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie