‘Middenstand verdwijnt uit de wijk’

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

‘U zult ons missen, maar wij u ook!’ Dat staat op het afscheidskaartje op de toonbank. ,,We hebben in al die jaren een vaste trouwe klantenkring opgebouwd. Waaronder veel oudere buurtbewoners. Bij ons konden ze nog terecht voor een paar aardappelen of een half bakje aardbeien als een volle te veel was. Kom daar maar eens om bij een supermarkt. Ze zeggen dat ze ons erg zullen missen. Maar het houdt een keer op.”

Laatste groentewinkel Soesterkwartier dicht SOESTERKWARTIER - Met de sluiting van groentewinkel Boomsma aan de Noordewierweg wordt een hoofdstuk afgesloten.Vijftig jaar stond Rienk in de zaak, waarvan de laatste dertig met echtgenote Bets. Nu leggen ze het bijltje erbij neer en is de oude volkswijk weer een middenstander kwijt. ,,Toen ik begon waren er zeventien groentezaken in de wijk. Ik ben de laatste”, vertelt de groenteman.

door Bert Vos

De middenstand verdwijnt uit de wijk is de stellige mening van echtgenote Bets. Ondanks dat er geluiden zijn die dat tegenspreken. ,,Wij zijn net op tijd weg. Er is veel te veel concurrentie van de supermarkten. ,,Volgens Rienk geen goede zaak. ,,Dit hele blok staat over een tijdje leeg”, weet hij te vertellen. Alle eigenaren worden net als hij 65 jaar en gaan met pensioen. En er komen geen winkels voor terug, in ieder geval geen groentewinkel. Dat geldt ook voor de slager en de bakker, merkt de groenteman op. ,,Het is juist de middenstander die sfeer brengt in de buurt, die hoort in een wijk aanwezig te zijn.”

Elke woensdagochtend gaat Rienk met de wagen naar de veiling totdat het afscheid daar is. De laatste jaren naar Zaltbommel. Dat heeft hij een halve eeuw gedaan. ,,Dat betekent om vier uur opstaan en om halfvijf wegrijden. We zouden het nog wel jaren willen volhouden, maar lichamelijk kan het niet meer.”

Niet alleen de Soesterkwartierders gaan hem missen. Ook grotere afnemers, zoals serviceflat De Schuilenburght, zullen naar een andere leverancier moeten gaan zoeken. ,,Daar heb ik 37 jaar aan geleverd. Dat ze het zo lang met mij hebben volgehouden, betekent toch dat ik het ergens wel goed gedaan heb”, zegt de middenstander weemoedig.

Dat men steeds meer zijn groenten uit de supermarkt haalt heeft volgens Rienk te maken met gemakzucht. ,,Vooral tweeverdieners en jongeren willen snel alles inkopen. Ze hebben geen tijd om ook nog eens langs de groentewinkel te gaan. Terwijl ik zeker weet dat de koopwaar van de groenteman beter en verser is.”

Een opvolger is er niet en hij raadt ook niemand aan om anno nu een zaak als deze te beginnen. ,,Het zal heel moeilijk zijn om het hoofd boven water te houden, vooral als je elke dag hoge kosten hebt. Gezien de ontwikkelingen is dat niet zo verstandig.”

Het pand is verkocht, Rienk en Bets verhuizen naar een seniorenwoning en gaan op vakantie naar Engeland zo gauw het weer dat toelaat. Tussen 18 en 21 september verkopen ze de nog aanwezige voorraad, wat overblijft geven ze weg. Op zaterdag 27 september volgt het officiële afscheid en gaat de deur van de laatste groentewinkel in het Soesterkwartier voor altijd dicht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie