‘Rusland wil Georgië gewoon hebben’

20 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

,,Rusland heeft deze oorlog gepland. Als Georgië onder Russische invloed was gebleven, was deze oorlog nooit uitgebroken. Rusland wil niet dat Georgië toetreedt tot de Navo. Ze willen het land gebruiken als buffer tegen het westen. Rusland wil Abchazië en Ossetië inlijven. Dan bestaat Georgië niet meer. Abchazië ligt strategisch aan de Zwarte Zee. Het was vroeger de vakantieplek voor leden van het politbureau.

Amersfoortse uit Tiflis voelt spanning conflict AMERSFOORT - ‘Wilt u soms een koekje of een snoepje? In Georgië zijn de mensen heel gastvrij en ligt de tafel vol met etenswaren als er bezoek komt. Nu is de tafel leeg, ik ben dus al aardig ingeburgerd.” De Amersfoortse Silva Djindjikachvili (57) komt uit Georgië. Een land dat een gewapend conflict uitvecht met buurland Rusland.

door Christine Schut

Rusland zit fout in deze kwestie. Ze gooien bommen en zeggen vervolgens dat ze het niet hebben gedaan. Ze willen geen pottenkijkers, daarom worden journalisten bedreigd”, is Silva duidelijk.

In 1993 kwam Silva naar Nederland. Omdat haar broer al in Amersfoort woonde, kwam ze hier terecht. ,,Omdat ik joods ben, ben ik gevlucht uit Georgië. De situatie was daar toen niet goed. Vroeger woonden we er prima. Georgiërs zijn tolerante mensen. Het zijn levensgenieters”, aldus Silva. In Georgië wonen veel nationaliteiten.

,,Russen hebben een andere kijk op een mensenleven. De Russen hebben een doel dat ze tegen elke prijs willen bereiken. Een mensenleven meer of minder maakt daarbij niet uit. Maar natuurlijk zijn niet alle Russen slecht. Ik heb veel Russische vrienden. We kijken wel tegen sommige dingen anders aan, maar we zijn toch vrienden. Veel Russen zijn er ook op tegen wat er in Georgië gebeurt.” Djindjikachvili volgt via internet de Russische en Georgische media op de voet.

,,Ik heb nog wel contact met mensen in Georgië. Hoewel het grootste gedeelte van mijn familie naar Israël is verhuisd. Er gebeuren verschrikkelijke dingen in Georgië. Ik vind dat het niet kan wat daar gebeurt. Niemand doet iets. Iedereen kijkt toe. Het liefst zou ik er naartoe gaan om de mensen te helpen, maar ik weet niet hoe.

,,In de Sowjettijd was Georgië rijk, de levensstandaard was hoger dan in Rusland. Dat kwam door het betere klimaat en betere mogelijkheden om geld te verdienen. Na het uiteenvallen van de Sowjet Unie zijn de rollen omgedraaid. Rusland wil altijd de grote broer zijn. Rusland wil Georgië gewoon hebben en wil niet dat Georgië lid wordt van de NAVO.”

Georgië

Georgië is een land met ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Het land ligt met zijn westkust aan de Zwarte Zee en verder ingeklemd tussen Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en Rusland aan de noordgrens.

Sinds 1999 is het land lid van de Raad van Europa. Het land wil ook toetreden tot de NAVO.

Het conflict met Rusland is ontstaan toen Georgische troepen de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië binnen trokken. Vervolgens trokken Russische troepen Georgië binnen om de ‘Russische landgenoten’ in Zuid-Ossetië te beschermen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie