Martinuskerk alweer in de steigers

6 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

,,Natuurlijk willen we ongelukken voorkomen. We verwachten niet dat er op korte termijn hele stenen naar beneden komen, maar ook vallend voegsel kan hard aankomen. Vooral bij begrafenissen gebruiken we de hoofdingang onder de toren en net daar is het meeste materiaal naar beneden gekomen. Daarom hebben we als eerste een steiger en hekken geplaatst. Nu kunnen we gaan onderzoeken hoe het mogelijk is dat er voegsel, hardsteen en zandsteen naar beneden komt”, zegt Harry van der Grinten, lid van het dagelijks bestuur van de parochie en verantwoordelijk voor het beheer van de gebouwen. ,,We hebben in de afgelopen tien jaar verschillende beheerders gehad, het beheer van zo’n kerkgebouw is nu eenmaal vrijwilligerswerk. We weten op dit moment dus niet precies wat er is afgesproken over garantie op het werk van de aannemer. Maar ook zonder die afspraken te kennen mogen we er van uit gaan, dat voegwerk langer dan tien jaar blijft zitten.”

HOOGLAND - Van de toren van de Martinuskerk zijn de afgelopen maanden voegwerk en fragmenten hardsteen naar beneden gekomen. Om de veiligheid van kerkbezoekers te garanderen heeft het parochiebestuur een opvangsteiger en hekwerk laten plaatsen. Slechts tien jaar geleden is het voegwerk, bij een grondige renovatie, geheel vernieuwd.

door Luuk Miedema

Het bisdom Utrecht is echter eigenaar van de gebouwen die de parochie gebruikt. Voordat er met de aannemer gesproken wordt, gaat de bouwkundige afdeling van het bisdom een onderzoek uitvoeren naar de oorzaken van het feit dat tien jaar na de renovatie de voegen van de toren alweer loslaten.

Overleg met het bisdom over gebouwen heeft Van der Grinten de laatste maanden toch al volop. In Hoogland waren net de plannen rond om het parochiehuis grondig te verbouwen, toen het bisdom besloot om flink de rem te zetten op de uitgaven voor kerkgebouwen. Bij het bisdom is de bodem van de schatkist in zicht. Het teruglopende ledenaantal van de kerken eist ook hier zijn tol. Het bisdom kondigde daarom een ingrijpende reorganisatie aan. Daarom moeten de zeven parochies in en om Amersfoort eerst gaan kijken waar overcapaciteit is in de bestaande gebouwen en hoe ze samen kunnen werken om in de beschikbare gebouwen alle activiteiten te huisvesten.

In Hoogland is er juist sprake van een tekort aan capaciteit. Van der Grinten: ,,Het parochiehuis was vroeger de plek waar de paters woonden, dus bestaat het vooral uit veel kleine kamertjes. Met de veranderende activiteiten van de parochie hebben we juist behoefte aan wat grotere ruimtes. We hebben geprobeerd om dat in de bestaande ruimtes in het kerkgebouw op te lossen, maar dat gaat nu niet meer.”

Natuurlijk is de rem die het bisdom nu op de verbouwing zet een teleurstelling. ,,Als we onze plannen een half jaar eerder af hadden gehad, dan waren we nu al volop aan het bouwen.” Het parochiebestuur verwacht echter wel dat na deze overlegronde de bouw alsnog gewoon door gaat. ,,De geluiden uit het bisdom zijn positief”, aldus Van der Grinten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie