Heiligenbeelden vinden nieuw thuis

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Het begon allemaal met het bronzen kruisbeeld van haar opa die overleden was. ,,Niemand wilde het hebben. Ik wel. Daarna kreeg ik nog eens de rozenkrans van mijn moeder, en zo begon het.” Als voormalig medewerkster van het omroeppastoraat van de KRO kreeg ze wel eens beelden aangeboden van de pastor. Ook struint ze internet, kringloopwinkels of vlooienmarkten in België af. Of iemand biedt spontaan iets aan. Pronkstuk is de heilige Gerardus Majella. Beschermheilige van de zieken met aan zijn voeten een doodshoofd. ,,Die heeft een echte uitstraling vind ik.” Het zwartgerokte beeld stond aanvankelijk in een kapel. Die werd afgebroken en het beeld kwam bij iemand thuis terecht waar het op miraculeuze wijze een brand overleefde. “De mensen van wie het was vonden dat eng. Via Marktplaats boden ze het aan en zo heb ik het gekocht.”

‘Met Pasen stond een vrouw hier te bidden’ AMERSFOORT - Het is een opvallende verschijning tussen de keurige sliert rijtjeswoningen aan de Blekerssingel. De imposante vroom kijkende heiligenbeelden voor het raam van Ilonka van den Essenburg. Belangstelling genoeg. Van mensen die aanbellen omdat ze denken dat het een religieus opvangcentrum is tot opkopers die met hun bus voor komen rijden. ,,En met Pasen stond er een vrouw in grote vervoering voor het raam te bidden”, vertelt Ilonka.

door Bert Vos

Het laatste beeld is op de camping door haar zwager gered, toen de buren het weg wilden gooien. Het staat nog op tafel, zonder handjes. ,,Veel van die beelden hebben geen handen meer. Ik zal eens zien wat ik er aan doen kan.”

Voor en achter op de vensterbank staan beelden en langs de muur een serie hoofden op de plank. Lijkt het van buiten een drukke boel, binnen straalt het een rustieke sfeer uit. Alsof ze bescherming en rust bieden. Maar daar is de verzamelaarster te nuchter voor. ,,“Met de kerst is er nog een steen door de ruit gegooid, om halfvijf ’s ochtends. We hadden flinke schade. De mooiste exemplaren heb ik verplaatst. Of dat nu hiermee te maken heeft of vandalisme, dat weten we niet.”

Ruim veertig beelden heeft ze nu. De meeste kent ze bij naam. ,,Ik heb onder meer: Maria Sterre der Zee; Maria uit Lourdes; Vincentius van de armen; het ‘Christuskindje van Praag’; de Zwarte Madonna; Heilige Rita; de zwarte knikengel; Sint Antonius en Apolliano, beschermheilige van de tandarts.” Een aanwinst die ze koestert is een ‘Jezus als kind’ in een antieke stolp. ,,Die heb ik voor weinig geld gekocht, maar ik denk dat het een hele dure is.”

Het is juist leuk om iets bijzonders te vinden of wanneer je iets krijgt, vindt Ilonka. ,,Het gaat me om oude beelden. Met of zonder butsje. Met het moderne spul heb ik niets.”

Achter elk exemplaar zit een verhaal of een betekenis denkt ze. Eigenlijk zou ze zich erin moeten verdiepen. ,,Ik ga ooit eens echt op zoek naar de afbeeldingen en het verhaal erachter. Het gaat mij om de diepere betekenis. En daar wil ik dan ook iets mee doen. Daar heb ik nu nog geen tijd voor. Maar misschien wel wanneer ik met pensioen ben,” zegt ze optimistisch.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie