Expositie in Coffee Corazon

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Mirjam Vroegindewij (22) heeft in Coffee Corazon een serie schilderijen hangen. Ze volgde een vooropleiding bij Scholen in de Kunst, daarna deed ze een jaar de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en in Zwolle. Het is haar eerste expositie, op het containerproject van Staalkaart van een jaar geleden, na.

door Ellen de Jong

Mirjam heeft aan de ene wand een paar meisjesfiguren, in acryl, geportretteerd: Er is er een die champagne uit een glas slurpt, een ander gaapt, ze houdt haar hand met vurig rood gelakte nagels keurig voor haar mond, weer een ander likt aan een ijsje. Groen, oranje en fuchsia zijn de kleuren die overheersen.

Mirjam: ,,Op school moet je naar de waarneming schilderen en daar heb ik een hekel aan. Ik vind het niet interessant want je probeert op papier weer te geven wat je ziet, maak dan een foto vind ik. Ik creëer liever iets wat niet bestaat.”

Mirjam schildert intuïtief, ze heeft van alles in haar hoofd en dat moet naar buiten. Het schilderij dat een slurpend meisje tot onderwerp heeft ziet er speels en vrolijk uit. Mirjam schreef er een tekst bij, in zwarte sierlijke letters lees ik: Lap de etiquette aan je laars en slurp zo hard je kan!

,,Ik was toen in een beetje een opstandige bui, ik maakte eerst het beeld en ineens bedacht ik die tekst erbij. Die kwam al schilderend in m’n hoofd op en die moet er naar m’n gevoel goed bij passen, want ik ga er niet iets bij verzinnen.”

Tegenover ons hangen een aantal schilderijen in zwart-wit. Een meisje dat haar vriend op zijn wang kust, ,,dat ben ik zelf”, een ander stel dat, glimlachend, rustig voor zich uitkijkt, een gezicht van een vrouw waarin vooral de grote ogen, de mooi gevormde mond met volle lippen, en het sluike haar opvallen.

,,Die eerste maakte ik voor mezelf en verder zijn het vrienden en kennissen. Zo gaat het door, op een gegeven moment krijg je telefoontjes van mensen die het van horen zeggen hebben en mij vragen hen uit te beelden. Ik schets eerst of maak foto’s en die werk ik dan uit. Waar het mij om gaat zijn composities die interessant zijn om naar te kijken. Ik houd erg van simpelheid en kracht en in zwart-wit combinaties komen die hoedanigheden helemaal sterk naar voren. Als ik opdrachten krijg werk ik het liefst van - spontaan genomen - foto’s. Ik heb de leukste schilderijen gemaakt van foto’s die per ongeluk zijn gemaakt. Ik houd niet van het onnatuurlijke, het geposeerde, mensen kijken anders en lijken ook minder.”

Toch moest Mirjam zelf ook min of meer geposeerd op de foto voor de krant. Maar gelukkig tegen een achtergrond van haar spontane schilderijen.

Streeft Mirjam naar een zekere stijl? Heeft ze voorbeelden? ,,Nee, ik zie heus wel schilderijen die ik mooi vind qua kleur of lijn, maar ik heb geen schilder die ik wil volgen. Ik wil graag m’n eigen gang gaan en hoop in de loop der tijd een lijn in mijn werk te zien. Ik streef naar perfectie en ik zal altijd op zoek blijven gaan naar nieuwe manieren en andere dingen.”

u Tot 12 augustus. Krommestraat 18.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie