Botulisme in water De Boeg

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst waarin wordt gewezen op de gevaren van botulisme.

Dode eend voor onderzoek naar Lelystad KATTENBROEK - In het water langs De Boeg zijn drie dode eenden aangetroffen die mogelijk door botulisme zijn omgekomen. Medewerkers van het waterschap Vallei & Eem hebben de dode dieren maandag opgeruimd. Eén dode eend is voor onderzoek naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad gebracht.

door John Spijkerman

,,Via de Dierenambulance kregen we een melding dat er dode eenden lagen. Er zou ook een zwaan rondzwemmen die ‘duf’ was,’’ vertelt Bert Schuurkamp. Hij is senior waterschapsinspecteur bij het Waterschap Vallei & Eem. De dode eenden zijn inmiddels opgeruimd; De ‘duffe’ zwaan werd niet aangetroffen.

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Zowel waterschap als gemeente zijn betrokken bij botulismemeldingen. Het Waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, de gemeente voor de volksgezondheid. Vorig jaar was er in Amersfoort één melding van een dode eend aan de Balladelaan’’, weet Schuurkamp. ,,Het ging om botulisme.’’ Ook in dit geval kent Schuurkamp weinig twijfel. ,,Het is gewoon botulisme, maar de officiële vaststelling moet in Lelystad worden gedaan.’’

Botulisme ontstaat bij warm weer. In ondiep, stilstaand en zuurstofarm water, met een temperatuur van meer dan 20 graden Celsius kan de botulismebacterie actief worden. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels.

Huisdieren kunnen ook ziek worden of doodgaan van het gif. Kadavers van dieren zijn een bron van besmetting en moeten zo snel mogelijk worden opgeruimd. Mensen wordt aangeraden dat niet zelf te doen, maar de gemeente of het waterschap te bellen. ,,Botulisme bij mensen is zeldzaam,’’ weet Schuurkamp. ,,Maar ik zou er niet gaan zwemmen.’’ Door stadswater vaker rond te pompen, kan botulisme worden voorkomen.

Vogelopvang

Zieke besmette watervogels worden opgevangen bij de Vogelopvang in Woudenberg. ,,Op het moment dat ze besmet zijn, krijgen de dieren last van verlammingsverschijnselen aan poten of vleugels,’’ weet medewerkster Helga. ,,Alle vogels kunnen er last van krijgen, maar bij grotere vogels, zoals zwanen, duurt het een hele tijd.’’

Tot nog toe zijn er vanuit Amersfoort zo’n acht of negen watervogels, vooral eenden, binnengebracht bij de Vogelopvang. ,,Maar als ze bijtijds antibiotica krijgen toegediend en worden gespoeld, is herstel mogelijk’’, verzekert Helga.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie