Stads-Gezichten in FOTOexpo202

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Er exposeren twee werkgroepen van de fotokring: Portret en Urban. De zes leden van werkgroep Urban gaan regelmatig samen fotograferen in oude gebouwen en dergelijke. Dimitri Grossouw was één van de initiatiefnemers van Urban die een jaar bestaat.

door Ellen de Jong

Toen zijn zusje ging trouwen maakte hij foto’s van haar bruiloft en vanaf dat moment bleef hij fotograferen. Hij volgde er geen opleiding in, want zegt Dimitri: ,,Ik weet niet of dat altijd zo goed voor je is. Je expressie kan beïnvloed worden omdat je het precies zo wil doen als je het geleerd hebt. En nu heb ik nog een vrije manier van denken en daar heb ik een goed gevoel bij en het ziet er goed uit.”

Waar staat Urban voor? ,,Het fotograferen van oude gebouwen die al zo’n tien, vijftien jaar leeg staan en waar de natuur al behoorlijk heeft huisgehouden, met gebladderde muren en zo. Je probeert de oudheid van het gebouw met die speciale sfeer vast te leggen.” Met iemand anders van de fotoclub ging Dimitri naar oude gebouwen in België om daar eens rond te kijken. ,,Die gebouwen, zoals oude bierbrouwerijen en weeshuizen, blijven daar langer staan. Er is veel meer ruimte waardoor dat ook kan. Je ziet dingen waarvan je denkt die moeten op de monumentenlijst, zo mooi, je loopt er echt in een museum. In Nederland worden oude gebouwen vaak snel weer afgebroken en hergestructureerd.”

Wat de expositie betreft heeft de Portretgroep wat werk aangeleverd, Dimitri laat een combinatie zien van Portret en Urban, zijn dochtertje in een Urbanlocatie,,,ik houd van die combinatie omdat ik ook van mensen fotograferen houd.”

De hele fotokring heeft zich beziggehouden met het Roze Stoel project. De leden moesten een foto maken van een roze klapstoel. Voor het project Poëzie moest er een foto komen bij een gedicht van Mia Wittop Koning.

,,Wij als Urbangroep, spreken drie keer per jaar af en gaan naar een oud gebouw toe. In België maar ook in Duitsland. We hebben nu een boekje dat oude vervallen gebouwen in Nederland beschrijft dus gaan we ons ook daarop richten. Wat mij vooral een kick geeft is om zo’n gebouw in te komen. Vaak moet je over een muur klimmen, zie foto bij dit artikel, of er is maar een piepkleine opening waar je doorheen kan.”

Dimitri zelf heeft een voorkeur voor gebouwen ,,waaraan je nog kunt zien wat ze geweest zijn, terwijl ze toch al jaren leeg staan. Er hangt bijvoorbeeld een foto op de expositie die een bierbrouwerij, Stella Artois Brouwerij, laat zien met al die koperen ketels van vroeger, en daar loop je dan tussen, geweldig. Die is al vijftien jaar dicht en het is prachtig om die sfeer van vroeger die daar hangt te fotograferen. Het is nu helemaal leeg, vroeger hebben daar mensen gewerkt en was er een hele bedrijvigheid en nu loop je daar in je eentje of met z’n zessen. Ik wil met mijn fotografie laten zien wat de essentie van het gebouw geweest is.” De haarscherpe foto ligt voor me op tafel, je proeft de vergankelijkheid.

u Tot 2 augustus. Stadsring 202. Zaterdag van 13.00 - 17.00 uur, www.fotoexpo202.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie