Bram Beekman geeft Bachconcert

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bram Beekman verzorgt dinsdag 29 juli het traditionele Bachconcert in de Sint Joriskerk. Het concert begint om 20.00 uur. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang.

door Anco Mali

Beekman is organist van de Oostkerk in Middelburg en is als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het Brabants Conservatorium. Hij geeft veel concerten in binnen- en buitenland, maakte in maart van dit jaar een concertreis naar China. Vooral als Bachvertolker heeft deze organist-componist een bekende naam.

Preludium en Fuga

Hij begint zijn programma met Preludium en Fuga in C dur BWV 547. Beide delen zijn uit korte motieven opgebouwd en beginnen op dezelfde noot. Tegen het eind van de twee delen is er een bijzondere parallel. Spanningsvolle. door rusten van elkaar gescheiden akkoorden en een orgelpunt op de tonica van het pedaal. Kenmerken van de Fuga zijn de talrijke inzetten van het thema en de artistieke verwerking hiervan. Het Fuga-thema is identiek aan het volgende Koraaltrio.

Rustig karakter

De twee trio’s Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 677 en 662 delen een rustig karakter, terwijl de melodie -hoewel duidelijk herkenbaar- bijzonder rijk is versierd. Direct in de eerste maat hoort men dat de thematiek van de tegenstemmen uit het begin van de liedmelodie afkomstig is. Daarna volgt de Triosonate nr VI in G-dur, BWV 530 met de delen Vivace, Lento en Allegro. De triosonates zijn schitterende en indrukwekkende werken die bijzondere eisen stellen aan de musicus. Anders dan andere trio’s moeten ze door slechts één persoon worden uitgevoerd!

In de Koraalsarabande BWV 654 Schmücke Dich o liebe Seele

wordt het klassieke avondmaalslied van Johann Franck (1618-1677) verklankt, waarin de menselijke ziel als gast van de Heer wordt uitgenodigd. De ornamentiek in Cantus Firmus en tegenstemmen verwezenlijkt de aansporing ‘Schmücke Dich’. Bram Beekman eindigt zijn concert met de Passacagla in C moll BWV 582. Deze behoort tot Bachs beroemdste vrije orgelwerken. Mogelijk omstreeks 1710 ontstaan. De compositie staat in de traditie van Buxtehudes Basso Ostinato-orgelwerken. Bachs werk overtreft deze door zijn lengte en kunstzinnige opbouw en voegt aan het eigenlijke passacaglia-deel van 168 maten een fuga toe van 124 maten. Die vormt een effectief contrast met de veelvormigheid binnen de passacaglia en verwerkt de eerste vier maten van het passacaglia-thema samen met twee streng gehandhaafde contrasubjecten. Een glorieus slot van dit Bachconcert.

Zaterdag 26 juli speelt in de Sint Joriskerk de organist Midori Oshima tijdens een Inloopconcert, waaraan medewerking wordt verleend door de tenor Satoshi Mizukoshi. Dit concertje na de markt begint om 15.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie