Hydrotherapiebad verdwijnt

9 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Het hydrotherapiebad heeft een echte regiofunctie. Veel chronische patiënten met bijvoorbeeld reuma, MS, Bechterev en cardio-problemen gebruiken het. In tegenstelling tot bij een loopbad kunnen patiënten in een hydrotherapiebad onbelast ‘lopen’ en zonder weerstand ‘hangen’ in het water en oefenen. In de nieuwbouw van Meander komt wel een vlinderbad en een loopbad. ,,Dat zijn voorzieningen die we moeten bieden,’’ vertelt De Jong.

‘Chronische patiën-ten dupe nieuwbouw Meander Maatweg’ AMERSFOORT - Het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg krijgt geen hydrotherapiebad. Meander vindt dat de hoge kosten van het bad niet opwegen tegen het gebruik ervan. Zo’n 75 tot 100 chronische patiënten maken nu wekelijks gebruik van het hydrotherapiebad op de Elisabethlocatie, schat woordvoerder De Jong van Meander Medisch Centrum.

door John Spijkerman

Maar een loopbad en vlinderbad zijn geen geschikte voorzieningen voor patiënten met zware mobiliteitsklachten, vindt Henny Wind. Als patiënt maakt zij al 17 jaar gebruik van het hydrotherapiebad. ,,Dank zij die therapie is mijn mobiliteit stabiel gebleven, kan ik me prima bewegen in mijn rolstoel en ben ik niet bedlegerig geworden.’’ Wind denkt dat er wekelijks 200 tot 250 gebruikers zijn. In een hydrotherapiebad kunnen meer patiënten tegelijkertijd worden geholpen dan in een loopbad. ,,Als er in het nieuwe ziekenhuis niet zo’n bad komt, is voor mij de therapie over en zal ik binnen de kortste keren stijf zijn.’’ Raadsleden Noortman (CDA) en Schulten (BPA) willen dat B en W zich sterk maken voor het hydrotherapiebad en hebben schriftelijke vragen gesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie