Sieraden van Heidi Janssen bij SMAAK

9 juli 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Sally Pittman houdt zich bezig met textiele werkvormen en Heidi Janssen met sieraden. Samen runnen ze Galerie SMAAK waar ze elke twee maanden wisselende gastexposanten hebben. Op Heidi’s lijstje stond edelsmeden het hoogst genoteerd. ,,Het duurde even maar op een gegeven moment had ik tijd en ruimte om de opleiding in Schoonhoven tot goudsmid te gaan volgen.” Heidi werkt met materialen als goud, zilver, messing en titanium.

door Ellen de Jong

Heeft ze voorkeur voor een bepaald metaal? ,,Ik vind veel dingen leuk om mee te werken, ieder metaal heeft z’n eigen uitstraling, maar het lekkerst werk ik toch met goud.”

Heidi’s sieraden hebben vaak ronde, organische vormen, ze komt daar steeds op terug: ,,Dat komt van binnen uit, ik begin ergens aan - ik vind het lastig om vantevoren een plan te maken van begin tot eind - en gaandeweg ontwikkelt zich het creatieve, intuïtieve, proces. Het is bijna meer een gevoel wat je krijgt waarmee je aan de slag gaat dan een vooropgezet idee.”

Heb je een karakteristieke stijl, zijn je sieraden typisch Heidi Janssen? ,,Ik hoorde wel eens van mensen dat ze iemand tegen waren gekomen die een sieraad van mij droeg en zeiden: dat moet van Heidi zijn en dat was dan ook zo.”

Kleur is belangrijk in Heidi’s werk. Door oxidatie krijgt het een en ander de kleur die ze wenst. Ze heeft vaak blauwe tinten, ,,dat combineert ook mooi met geoxideerd zilver, waardoor het die bepaalde uitstraling krijgt waar ik van houd. Roze vind ik ook een fijne kleur en die combineert weer meer met een warm metaal, en dan kom je op goud. En goud heb je ook weer in rood, roze en geel.”

Wanneer is een sieraad geslaagd, moet ze het ultieme sieraad nog maken? ,,Nee, ik ben al een paar keer blij geweest met iets wat ik gecreëerd heb en dan vooral bij vrij werk als het gekocht wordt en het gemáákt lijkt voor de persoon die het koopt. Dat het sieraad echt bij iemand hoort. Dat heb je af en toe en dat is heerlijk. Ik werk veel in opdracht en dan komt het nogal eens voor dat je een opdracht krijgt waar een heel verhaal achter zit. Vaak erg persoonlijk. Daar ga je mee aan de slag, meestal laat men mij vrij, alleen dingen als de kleur van een steen of een vorm willen mensen zelf wel eens bepalen. Maar tenslotte hebben ze mij uitgekozen omdat ze mijn werk aantrekkelijk vinden. Het pakt tot nu toe goed uit, mensen zijn vaak happy met wat ze krijgen.”

Denk je ook aan draagbaarheid? ,,Ik heb in een galerie in Den Bosch een paar titanium armbanden liggen, vrij groot, een beetje geënt op Romeinse manchetten van lang geleden, dat vind ik een mooi item. Je merkt dat mensen ‘m mooi vinden maar als ze ‘m om hebben is het van: ja, ja, toch wel groot. Maar het is altijd draagbaar wat ik maak.”

In de vitrine liggen Heidi’s sieraden uitgestald: kettingen, oorbellen, armbanden. Ze hebben iets speels en luchtigs. ,,Dat luchtige is echt een stukje van mezelf en dat kan ik in die sieraden kwijt.”

u Open zaterdag van 13.00 - 17.00 uur en tijdens kunstkijkroute. Op afspraak: www.heidijanssen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie