Moskeebestuur trekt aan langste eind

9 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Van de aanwezigen stemden 323 leden voor het royement, 54 leden waren tegen en er waren rond de 20 blanco stemmers. Voor een bekrachtiging van het royement was een tweederde meerderheid nodig.

AMERSFOORT - Bijna vierhonderd leden van moskeevereniging Masjid El Fath waren zaterdagmiddag aanwezig in vergadercentrum De Eenhoorn vlakbij het station. Daar vond een speciale algemene ledenvergadering plaats. In overgrote meerderheid stemden de leden in met een eerder besluit van het moskeebestuur om twee leden te royeren vanwege intimiderend en bedreigend gedrag.

door John Spijkerman

Volgens de statuten van de vereniging hadden de leden zich moeten uitspreken over het royement dat het bestuur had uitgesproken over de leden Said El Hannaoui en Mimoun Lamrini. De ledenvergadering moest worden gehouden nadat de rechtbank daartoe had besloten. Het moskeebestuur had nog voor de rechter verklaard dat een algemene ledenvergadering vanwege veiligheidsrisico's niet gehouden kon worden. Notaris Huzink stuurde alle leden van de moskeevereniging een uitnodiging. De bijeenkomst kende een besloten karakter en was alleen toegankelijk voor leden.

De algemene ledenvergadering begon om 16.15 uur, ruim een uur later dan gepland en eindigde na 19.00 uur. Alle bezoekers moesten zich vooraf legitimeren en door een speciaal voor dat doel opgesteld detectiepoortje lopen voor ze de zaal in konden. Zij kregen een oranje en een geel papier, waarop ze konden invullen of het royement van El Hannaoui (geel) en Lamrini (oranje) terecht was geweest. Buiten waren de hele middag rond de zes mountainbikende agenten aanwezig die zich op afstand opstelden en de zaak in gaten hielden. Incidenteel kwamen zij ook een kijkje nemen bij het vergadercentrum. Zij hoefden verder niet in actie te komen.

Nog voordat de uitslag officieel bekend werd gemaakt, hadden Said El Hannaoui en Mimoun Lamrini het pand al verlaten. Een woordvoerder van de moskeevereniging verklaarde na afloop dat de vergadering heel ordelijk was verlopen. Hij zei niet blij te zijn, maar gaf wel aan dat het recht had gezegevierd. ,,Het verbaast ons dat de mensen die de stemming hadden aangevraagd, niet eens hebben afgewacht totdat het resultaat bekend was. Wij gaan de draad nu weer oppakken.''

Said El Hannaoui beweert dat de vergadering onfatsoenlijk, oneerlijk en niet volgens de regels zou zijn verlopen. Hij geeft aan dat het bestuur tijdens de bijeenkomst weer met nieuw leugens kwam. Moskeeleden zouden door het bestuur van te voren op verschillende manieren bewerkt zijn om tegen de twee te stemmen. El Hannaouini vertelt dat hij en Lamrini amper een kwartier de tijd hadden hun verhaal te doen. ,,Slechts een kwartier spreektijd, welke herhaaldelijk werd onderbroken door geschreeuw.'' De twee plaatsen vraagtekens bij de volmachtenstemmen die werden uitgebracht en hebben twijfels over de onafhankelijkheid van de notaris die aanwezig was om toezicht te houden. ,,Wij moeten nog nadenken over wat wij nu willen en gaan doen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie