Veiliger winkelomgeving op Neptunusplein

3 juli 2008 om 00:00 Nieuws

KRUISKAMP - Samen zorgen voor een veilige winkelomgeving, is de insteek van het Keurmerk Veilig Ondernemen. De intentie-overeenkomst Keurmerk Veilig Ondernemen werd woensdagmiddag ondertekend op het Neptunusplein. Samen met vastgoedbeheerder "Zinnig beheer en meer", gemeente Amersfoort, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, politie en brandweer gaat de winkeliersvereniging Neptunusplein werken aan een gestructureerde aanpak om criminaliteit en overlast terug te dringen.

door John Spijkerman

Waar het Neptunusplein in het verleden vaak werd gelijkgesteld met veel criminaliteit en drugsoverlast gaat het de laatste tijd beter. Maar ook op het Neptunusplein heeft vrijwel iedere winkelier te maken met diefstal, overlast door jongeren, overvallen of agressieve klanten.

Districtschef Lemereis vertelt dat het Neptunusplein volop in de aandacht staat van de politie en dat er binnenkort meer 'blauw op straat' komt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van extra geld dat kruiskamp krijgt omdat het een Vogelaarwijk is. ,,Er komen surveillanten in dit gebied,'' vertelt Lemereis. Elke melding van een verdachte situatie in het winkecentrum is een prio 1 voor ons en dan zijn binnen tien minuten ter plaatse. Elke aangifte met opsporingsindicatie wordt door ons opgepakt.'' Lemereis denkt dat het Keurmerk Veilig Ondernemen echt gaat helpen bij een verdere verbetering van de veiligheid. ,,Zowel de objectieve als de subjectieve veiligheid.'' De districtschef merkt op dat het aantal aangiften sinds 2002 in Amersfoort al met 20 procent is gedaald. Voor de toekomst verwacht hij een verdere daling van de criminaliteit. ,,Over 2 à 3 jaar staat het er hier beter voor.''

Nu de intentie-overeenkomst is ondertekend, is het de bedoeling dat er een plan van aanpak wordt opgesteld. Daarin staan maatregelen waaraan alle ondertekenaars van het Keurmerk zich moeten houden. Die maatregelen kunnen bijvoorbeeld gaan over de verlichting op het plein, maar bijvoorbeeld ook over het trainen van winkelpersoneel.

In Amersfoort wordt al langer gewerkt met het keurmerk voor verschillende winkelcentra, zoals Emiclaer en Schothorst. Vathorst is het eerste bedrijventerrein waar wordt gewerkt met een keurmerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie