Wethouder Hekman: 'Die woningen zullen er moeten komen'

2 juli 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Zonder woningbouw op het terrein van het Elisabeth ziekenhuis, heeft de gemeente een tekort van 18 miljoen euro, stelt het college van B en W. Wethouder Hekman denkt dat er zeker niet minder dan 300 woningen worden gebouwd op de plek van het Elisabeth ziekenhuis. Op de plek van het Sportfondsenbad wordt uitgegaan van minimaal 60 woningen. Voor beide locaties willen B en W bebouwingsvarianten uitwerken.

door John Spijkerman

Meer dan vijftig personen zijn betrokken geweest bij het consultatietraject over de toekomst van Park Randenbroek en omgeving. Doel was een samenhangende visie voor het gebied op te stellen. B en W hebben inmiddels duidelijk gemaakt hoe zij tegen de verder ontwikkeling van het gebied aankijken.

Woningbouw van het Elisabethterrein blijft noodzakelijk, vinden B en W. De gemeenteraad heeft in 2004 gezegd dat de ontwikkeling van de drie ziekenhuislocaties (Lichtenberg, Elisabeth en Kop van Schothorst)de gemeente niets mag kosten. Met woningbouw kan de gemeente kosten die gemaakt zijn voor het aankopen van de ziekenhuisterreinen terugverdienen. De deelnemers aan het consultatietraject wilden het Elisabethterrein juist niet bebouwen. Zij wilden een groene variant met natte natuur langs de beek en droge natuur verder weg van de beek. Volgens de Stichting Heiligenbergerbeekdal zou het ook financieel uitkunnen, maar B & W stellen dat deze 'groene variant' een tekort oplevert van 18 miljoen euro.

B & W willen nu drie varianten met woningbouw laten uitwerken. In de eerste variant is er sprake van bebouwing volgens een oost-westverkaveling. In de tweede variant ligt de bebouwing geconcentreerd langs de Heiligenbergerweg. In de derde en laatste variant die wordt onderzocht, wordt uitgegaan van woontorens.

Als het Sportfondsenbad verhuist naar de Hogeweg, wordt het terrein aan de Bisschopsweg herontwikkeld. De deelnemers aan het consultatietraject hebben een voorkeur voor een multifunctioneel gebouw op de plek van het zwembad, met naschoolse opvang, sportactiviteiten en een buurtcentrum. B en W kiezen voor een variant met enkele appartementencomplexen. De variant levert wel een financieel tekort op van twee miljoen euro waarvoor nog een oplossing moet komen.

Bij een eventuele verhuizing van de ijsbaan naar het VOP-terrein wil het college overwegen een deel van het huidige ijsbaanterrein te betrekken bij de woningbouwplannen bij het Sportfondsenbad. Dat de ijsbaan verhuist is overigens niet zeker. Het is goedkoper een gecombineerde ijs- en skeelerbaan aan te leggen op de huidige plek, maar B en W willen ook een variant uitwerken voor een gecombineerde ijs- en skeelerbaan op het VOP-terrein.

Uitbreidingswensen van de sportverenigingen in het gebied, mogen niet ten koste gaan van meer ruimte voor de beek. B en W zien de aanleg van kunstgrasvelden als een mogelijke oplossing. Om het gebied een groenere invulling te geven, willen B en W op de lange termijn de caravanstalling vlakbij bij de Vosheuvel verplaatsen. Dat moet worden onderzocht in samenhang met de mogelijke verbreding van de A28.

Op maandag 7 juli om 20.00 uur wordt er in het Corderius College aan de Lambert van Heijnrichstraat een stadsbrede discussie gehouden over het consultatietraject Park Randenbroek en omgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie