Weerbaar met Weer je zelf

25 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Boersma geeft les op scholen, in dorpshuizen en in sportscholen. In zijn cursussen focust hij op de basisbeginselen van de zelfverdediging. ,,Over het algemeen telt een cursus acht lessen. Dan snijdt je geen ingewikkelde zaken aan”, legt hij uit. ,,Eenvoudige grepen: van hoe bevrijd je jezelf tot simpele verdedigingstechnieken, kortom de belangrijkste zaken. Wil je het echte werk leren dan ben je wel een paar jaar onder de pannen.” Het zijn voor het merendeel meisjes die zich aanmelden voor Boersma’s lessen. ,,Jongens vinden het klaarblijkelijk niet stoer. Meisjes voelen zich vaker onzeker”, gist Boersma naar de reden.

Ideaal zou het volgens Boersma zijn wanneer de zelfverdedigingles een vaste waarde op de middelbare school zou zijn. ,,Net als bijvoorbeeld ehbo”, illustreert hij zijn verhaal. ,,Daar leer je ook een aantal vaardigheden en vervolgens oefen je die ieder jaar opnieuw.” Boersma is daarom bezig met het ontwikkelen van een aantal dvd’s die de alle zelfverdedigingtechnieken op een eenvoudige manier behandelen. De Dvd’s kunnen als opfrisser gebruikt worden en zijn ook geschikt om je -zonder voorkennis- de elementaire facetten van de zelfverdedigingtechniek eigen te maken.

Vechttechnieken is een ding, Boersma leert zijn cursisten ook wat anders. ,,Vechten is het laatste middel, ik vecht liever niet”, glimlacht hij. ,,Daarom leer ik ook veel de non-verbale communicatie: houding en gedrag zijn uitstekende wapens. Een zelfverzekerde houding laat aanvallers aarzelen, zij nemen liever een underdog te grazen. Laat dus niet zien dat je bang bent, maar wees ook weer niet te overmoedig, want dat lokt ook weer een gevecht uit.”

Overigens verzorgt Boersma ook trainingen voor winkel- en baliepersoneel, leraren, medewerkers in het OV, kortom iedereen die –beroepshalve- meer risico loopt om met geweld in aanraking te komen.

u Weer je zelf

Contactpersoon: Jos Boersma

Email: sjboersma@versatel.nl

Tel: 033-475 20 57

Tel: 06-2508 12 55

AMERSFOORT - Een weerbaar mens is een zelfverzekerd mens, dat is het adagium van Jos Boersma, oprichter en coach van “Weer je zelf”. Boersma geeft lessen in zelfverdediging aan jeugd vanaf ongeveer 12 jaar maar ook aan ouderen, ja, eigenlijk aan iedereen die wil leren zich zelf in een aanvalssituatie staande te houden. Dat mensen vaak in zo’n situatie terechtkomen, blijkt uit berichten in de media. Iedereen die ooit het doelwit van een aanval was, weet dat je eigenlijk nooit meer onbevangen onderweg bent.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie