'Financiering nieuwbouw Dierentehuis is rond'

25 juni 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De financiering van de nieuwbouw van het Dierentehuis aan de Laan 1914 is rond. Het nog ontbrekende miljoen euro in de bouwkosten wordt gefinancierd door diverse fondsen en stichtingen. De nieuwbouw gaat in totaal 3,3 miljoen euro kosten. Voorzitter Paul Smits van de Dierenbescherming Amersfoort en omstreken hoopt dat nieuwbouw eind dit jaar of begin volgend jaar kan beginnen en nog in 2009 kan worden afgerond. ,,Dan gaan wij op krankzinnige wijze uit ons dak.''

door John Spijkerman

Het huidige Dierentehuis aan de Laan 1914 dateert uit 1980 en voldoet niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Zo is er bijvoorbeeld geen quarantaineruimte en ontbreken aparte medische ruimtes. Bovendien mag tegenwoordig een dergelijk pand niet meer van baksteen zijn in verband met de verspreiding van infecties. Behalve de kwaliteit is ook de capaciteit van het gebouw een probleem. Het aanbod van dieren is sinds de jaren tachtig evenredig toegenomen aan de forse groei van de stad. Twee jaar geleden besloot de Dierenbescherming een nieuwbouwplan op te laten stellen.

Omdat de gemeente verplicht is te zorgen voor een adequate opvang van bijvoorbeeld gewonde en aangeleverde dieren en deze taak heeft uitbesteed aan het Dierentehuis, werd een beroep gedaan op de gemeente om bij te dragen in de kosten van de nieuwbouw. In november 2007 ging de gemeenteraad akkoord met een raadsvoorstel om een derde van de kosten voor de nieuwbouw te betalen als het Dierentehuis de financiering rond zou krijgen.

Voor de rest van het bedrag moest de Dierenbescherming op zoek naar andere sponsors. De Postcodeloterij gaf al eerder aan 1 miljoen euro te willen geven. De Dierenbescherming heeft vervolgens allerlei activiteiten ontplooid om de resterende circa 1 miljoen bij elkaar te krijgen. ,,Woensdag kregen we het heugelijke bericht dat een door ons benaderde stichting een dusdanige donatie doet dat daarmee de financiering van het projekt als "rond" beschouwd kan worden,'' stelt Smits.

Toch voorziet voorzitter Smits nog wel een mogelijk 'vuiltje' voor wat betreft de financiële rol van de gemeente. ,,In de zin dat met name de burgemeester de mening heeft dat er sprake is van een te luxe opzet van de nieuwbouw.'' Volgens de burgemeester zou de opvang goedkoper kunnen. Smits is het daar totaal niet mee eens. ,,Ook de andere geldgevers hebben de plannen zeer kritisch bekeken en zijn enthousiast over de opzet: sobere maar duurzame bouw, maximaal gebruikmakend van standaardelementen.'' De postcodeloterij, één van de grote geldschieters, heeft als voorwaarde gesteld dat de nieuwbouw duurzaam wordt uitgevoerd.

Smits vertelt dat de archtitect de laatste hand legt aan het detailontwerp voor de nieuwbouw zodat er gestart kan worden met vergunningaanvragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie