Vierhonderdvijftigduizend euro voor Omroep Amersfoort

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het College van B en W stelt voor om Omroep Amersfoort eenmalig 369.000 euro te geven voor de aanschaf van nieuwe apparatuur. Daarnaast wil mediawethouder Kruyt de structurele jaarlijkse gemeentelijke subsidie voor de Omroep verhogen met 31.000 euro tot een bedrag van 150.000 euro. Ten slotte willen B en W eveneens het tekort van de Omroep over 2007, een bedrag van 51.000 euro, betalen.

door John Spijkerman

De strijd om de zendmachtiging met RTV Eemstad heeft de positie van Omroep Amersfoort verder verzwakt. Nu de omroepstrijd definitief in het voordeel van Omroep Amersfoort is beslist, vindt wethouder Kruyt het tijd voor boter bij de vis. ,,De gemeente Amersfoort heeft jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rij gezeten'', vindt Kruyt. Daarin ziet hij een rechtvaardiging voor de extra gemeentelijke steun voor Omroep Amersfoort. Die steun is wel verbonden aan voorwaarden. Een absolute voorwaarde is dat Omroep Amersfoort vóór eind 2008 van een vereniging verandert in een stichting. ,,Een vereniging is een te instabiele constructie voor de lange termijn'', weet Kruyt. Bovendien moet Omroep Amersfoort gaan samenwerken met andere 'media-dragers'. Kruyt denkt daarbij vooral aan samenwerking met RTV-Utrecht. ,, We vinden dat van belang omdat de Omroep op de lange termijn te klein is om te kunnen voortbestaan.''

Kruyt komt overigens niet helemaal tegemoet aan de wensen van Omroep Amersfoort. Het Omroepbestuur had een jaarlijkse structurele subsidie gevraagd van 220.000 euro. De inkomsten van de omroep die voor 70 tot 80 procent afhankelijk is van opbrengsten uit advertenties staat onder druk. Om de lokale omroep ook in de toekomst levensvatbaar te houden, is extra gemeentelijke steun nodig. De apparatuur die de Omroep gebruikt is sterk verouderd, maar voor de aanschaf van nieuwe apparatuur heeft Omroep Amersfoort geen geld. Binnen een subsidiebedrag van 220.000 euro kon ook geld worden gereserveerd om in de toekomst apparatuur te vervangen. Met een gemeentelijke subsidie van 150.000 euro kunnen die reserveringen niet plaatsvinden. Dat betekent dat de Omroep in de toekomst opnieuw een beroep zal doen op de gemeente als de apparatuur moet worden vervangen. Volgens wethouder Kruyt heeft de gemeente Amersfoort op dit moment geen financiële ruimte voor een structurele verhoging van de subsidie naar 220.000 euro.

Mocht Omroep Amersfoort in de toekomst in de toekomst de zendlicentie verliezen, dan zal de nieuwe apparatuur 'om niet' wordt overgedragen aan een eventueel nieuwe zendgemachtigde.

De gemeenteraad zal zich binnenkort uitspreken over het voorstel van het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie