Poort 750 feestelijk geopend

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Architecten Joost Mulders en Chris van den Berk van Poort 750 waren aanwezig; zij gaan er van uit dat de poort na het feest nog enige jaren in gebruik blijft.

Veel stemmers bij tweede ronde Surpisebox AMERSFOORT – Bijna 13000 stemmen werden uitgebracht voor de tweede ronde van de surprisebox. Burgemeester Van Vliet maakte donderdag tijdens het 749-jarig feest bekend welke vier winnaars van de ruim twintig inzendingen hun project volgend jaar mogen uitvoeren. Daarnaast werd de Poort 750 naast Zandfoort aan de Eem officieel in gebruik genomen als middelpunt van alle festiviteiten die komend jaar plaatsvinden.

door Hans Duijvensz

In de vier categorieën cultuur, jeugd en diversen kwamen opvallende winnaars uit de bus. In de categorie cultuur wist het project ‘ANYtime: uitwisseling met New York’ van Sabine van Berkel en Koen Steenbergen meer dan 2000 stemmen te vergaren. Het project ANYtime maakt een digitale verbinding met de bewoners van New York mogelijk door een live-verbinding en diverse culturele producties. In de categorie jeugd won Mark van Leeuwen met het project ‘Bevrijdance’; een tweedaags festival waarbij op 4 mei wordt herdacht en op 5 mei de negen uur durende Bevrijdance muziekhappening plaatsvindt met dansers, theatrale acts, video en rappers. Bij de categorie diversen is het ballon festival ‘Amersfoort 750 vanuit de lucht’ van Martin Slag als winnaar uit de bus gekomen. Twee dagen lang zal het luchtruim boven Amersfoort gevuld zijn met heteluchtballonnen, met ook nog ’s avonds een ‘nightglow’ waarbij de ballonnen oplichten op de maat van live muziek.

Uit de overgebleven projecten koos het bestuur van Amersfoort 750 een vierde winnaar; dit is het project ‘Röhring: historische big bandmanifestatie’ van Joni Reiche en Noëlle Polders geworden. Op de Groenmarkt zal een historische bigband manifestatie plaatsvinden waarbij een mix van optredens de afgelopen vijftig jaar verbeeldt. Verschillende muziekstijlen als jazz, swing, bigband, pop, funk en soul maken de jongste geschiedenis van de stad Amersfoort hoorbaar en voelbaar. Tijdens de optredens zullen koks voor een passend eetfeest zorgen.

De vier winnende projecten zullen, samen met de winnaars uit de eerste ronde, worden toegevoegd aan het feestprogramma van 2009. De winnaars van de projecten uit de surprisebox krijgen ieder maximaal 25000 euro om hun project te realiseren. De eerste stemronde via de surprisebox was in januari 2008. De winnaars van deze ronde waren: Amersfoort-in-concert!, Het Bacchanaal, Sportspektakel Binnenstad en ’t Borrelt in Amersfoort.

Naast deze acht winnaars voor het 750jarig feest zijn er vergevorderde plannen voor een marathon en de afsluitende tijdrit voor de Eneco tour 2009 op de Stadsring en het zuidelijk gedeelte van Amersfoort. Tevens zal theaterfestijn de Parade enige dagen in Amersfoort vertoeven om het feest extra glans te geven.

Popdiva Ellen ten Damme werd donderdagavond al met een confettikanon van die parade ingehaald en beloofde voor een enthousiast publiek volgende jaar weer aanwezig te zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie