‘Het wordt een spektakel’

11 juni 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Vrijwel zeker zal Amersfoort in 2009 de finishplaats zijn van de Eneco tour 2009. Het parcours van ongeveer 13 kilometer zal de mooiste delen van de binnenstad en het zuidelijke deel aandoen. Op sportgebied zal dit een heel groot evenement zijn met live-uitzendingen in diverse sportprogramma's. Initiatiefnemers zijn Henk te Roller, Gert-Jan Nederend, Bart Voskamp, Frans Sinnige en Roel den Daas van de Stichting Wiler Promotie Amersfoort.

Amersfoort finishplaats Eneco Tour 2009

Henk te Roller: ,,Het wordt een spektakel dat Amersfoort verbindt met de finish van dit grote sportevenement. In de Eneco tour fietsen alle grote jongens mee, die je ook in de Tour, Giro en Vuelta ziet; de hele RABO- ploeg met jongens als Dekker zal er zijn en alle sterren uit landen als Italië en Spanje. De Eneco tour hoort echt bij de top evenementen op wielergebied. Vorig jaar trok de finish in Sittard-Geleen al zo’n 40.000 toeschouwers. Daarnaast is het een prachtig stukje Amersfoort promotie omdat het parcours zowel de oude binnenstad alsook het groene Amersfoort laat zien. Voor het 750-jarig feest is het natuurlijk ook een prachtig kado aan de stad.”

Frans Sinnige: ,,Het parcours is zo’n 13 kilometer. De start is bij de Eemhaven en de finish op de Stadsring bij de kei. Het leuke is dat je ook de renners een aantal keren ziet passeren, zoals op de Stadsring en het Borneoplein. Daarnaast gaat het parcours onder meer over Stephensonstraat, Pasteurstraat en Laan 1914, waar je een behoorlijke klim hebt. We hopen hierbij natuurlijk op enige medewerking van de bewoners om het parcours vrij te kunnen houden. We zijn ons er voor 100 procent van bewust dat er enige overlast zal zijn voor bewoners en bedrijven, maar het is een éénmalig evenement dat voor velen een onvergetelijke gebeurtenis zal zijn.”

Te Roller: ,,We hebben al veel overleg met de gemeente en de afdeling verkeer en zijn er voor 99,9 procent zeker van dat er binnenkort een akkoord vanuit het stadhuis komt. Op sportgebied zal dit Amersfoort weer goed op de kaart zetten en promotioneel is dit nationaal en internationaal een geweldige kans. Er zal veel live uitzending te zien zijn bij de sportprogramma’s en Eurosport en langs de kant verwachten we duizenden toeschouwers die de renners aanmoedigen. Het parcours is in ieder geval goedgekeurd door Bart Voskamp, directeur van de Eneco tour. We hopen dat ook de bewoners zich in het parcours kunnen vinden. We gaan nu in ieder geval veel publiciteit geven, zodat bedrijven en bewoners kunnen inspelen op het evenement. In principe willen we het parcours vrij houden van 10.00 tot 17.00 uur. We hopen, in samenwerking met Amersfoort 750, een grote pool van vrijwilligers te werven die langs het parcours staan.

Frans Sinnige: ,,Als echte Amersfoorter is dit voor mij een droom die uitkomt; je laat aan een heel groot publiek zien wat voor prachtige stad we hebben en mensen langs de kant kunnen genieten van een spectaculair schouwspel met meer dan 200 renners uit de wielertop. We zullen ook veel aandacht geven aan veiligheid langs het parcours met dranghekken en goede doorgang voor de hulpdiensten; daarom hebben we bewust de Hof met de kleine straatjes uit het parcours geschrapt. Je fietst nu grotendeels over brede straten en de bereikbaarheid blijft via de rondwegen goed op peil. Deze tijdrit is tevens de eindrit van de Enceco tour 2009, dus de beslissing van deze 8-daagse wielerwedstrijd zal in Amersfoort zijn. Bij de finish zal dan ook een groot podium gerealiseerd worden waarbij de eindwinnaar gehuldigd kan worden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie