Besluit over ontwikkeling Hogeweg uitgesteld

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een besluit over de ontwikkeling van de Hogewegzone is voorlopig uitgesteld. De raad moest een keuze maken uit twee modellen voor de ontwikkeling van het gebied. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond bleek dat er zoveel wijzigingen en aanvullingen werden ingediend op het oorspronkelijke voorstel dat in het kader van 'zorgvuldigheid' de besluitvorming is vertraagd. Een raadsmeerderheid stemde in met uitstel van de behandeling.

De gemeente gaat nu eerst in gesprek met woningbouwcorporatie De Alliantie Eemvallei, die optreedt als samenwerkingspartner bij dit project. De bedoeling is dat de besluitvorming over de Hogewegzone op zo kort mogelijke termijn wordt afgerond. ,,Bij de eerstvolgende gelegenheid vóór de vakantie,'' zei wethouder Hekman.

Een raadsmeerderheid leek zich te kunnen vinden in het zogenaamde ‘Groene Poortmodel’. In dat model wordt uitgegaan van de bouw van minimaal 800 tot maximaal 870 woningen. Het nieuwe zwembad met daarbij een nieuwe sporthal komt in dit model vlakbij de A28 te liggen. Tijdens de raadsvergadering bleek dat er toch nogal wat bedenkingen bestonden. Die gingen over de samenwerkingsvorm met de Alliantie , maar ook over financiële onduidelijkheden in het model.

Over die financiële onduidelijkheden maakten vooral Jouw Amersfoort en de VVD zich grote zorgen. JA-raadslid VAn den Berg vond de financiën in het plan 'echt een drama'.

De VVD wil dat er meer parkeerplaatsen in de plannen worden opgenomen. Dezelfde partij pleitte er ook voor om een model te laten uitwerken waarin het grote stedelijke zwembad niet aan de Hogeweg komt, maar in Vathorst. Aan de Hogeweg zou dan een kleiner zwembad moeten komen. Daarmee zou tegemoet kunnen worden gekomen aan de wensen van omwonenden aan de Hogeweg die bang zijn dat een groot zwembad zal leiden tot overbelasting van de wijk.

Sporthal

GroenLinks, PvdA en CDA willen wat doen aan het tekort aan sporthallen in Amersfoort. De partijen willen dat er in de Hogewegzone zo snel mogelijk wordt begonnen met de bouw van een zwembad met nieuwe sporthal. De bouw ervan zou al moeten plaatsvinden vooruitlopend op de woningbouw in het gebied. De partijen vinden ook Sporthal Schuilenburg net zo lang open moet blijven totdat er elders in de stad in ieder geval één extra sporthal is gebouwd.

De SP vindt dat de raad helemaal nog geen keuze moet maken voor één van de modellen. De partij wil dat het college eerst onderzoekt of meer dan zeventig procent van de bewoners van De Hoven wel vóór sloop van hun flats is. Als dat niet zo is, kunnen de voorliggende plannen namelijk helemaal niet worden uitgevoerd. Pas als bekend is wat de bewoners willen, kan er een keuze worden gemaakt voor een stedenbouwkundig model voor de Hogewegzone, vindt de SP.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie