Bord wijst taxireizigers op vrije keuze

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort kan taxichauffeurs niet verplichten ritten op korte afstand te accepteren. Om taxireizigers erop te wijzen dat zij zelf een vrije keus hebben uit de beschikbare taxi's, is een bord geplaatst bij de taxistandplaatsen bij het station. Dat antwoordt het college van b. en w. op vragen van de PvdA-raadsleden Henri Braakenburg en Dico Kuiper.

De PvdA'ers kaartten het probleem aan nadat hen klachten waren bereikt over taxichauffeurs. Die zouden geregeld ritten weigeren omdat de afstand naar bijvoorbeeld de binnenstad of het Bergkwartier, te kort is. Taxireizigers zouden ook gedwongen worden van de eerstopvolgende taxi gebruik te maken. Het college zegt hierover ook klachten te hebben gehad, maar dan van de grote taxibedrijven in Amersfoort.

Om misverstanden uit de weg te ruimen heeft de gemeente een bord geplaatst met de mededeling dat taxireizigers niet verplicht zijn de voorste taxi te nemen, maar zelf een taxi mogen uitkiezen. ,,Als een chauffeur een klant weigert, dan heeft die reiziger dus de vrijheid een van de andere taxi's te kiezen", licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Het college voelt echter niets voor een onaangekondigd vooronderzoek naar de klantvriendelijkheid van de taxi's, zoals Braakenburg en Kuiper voorstelden. ,,Wij hebben geen verantwoordelijkheid voor wat betreft het naleven van de Taxiwet", aldus de woordvoerder. ,,Wel is het college bereid de problematiek binnen VNG-verband te bespreken."

Met de constatering van de PvdA'ers dat de opstelplaats te krap is en daardoor een vrije taxikeuze belemmert, is het college het oneens. Volgens b. en w kunnen alle voertuigen wel degelijk onafhankelijk van elkaar wegrijden.

Het college voelt er ook niks voor om in navolging van Amsterdam een eigen kwaliteitscertificering voor taxi-chauffeurs in te voeren. Volgens b. en w. is dit geen taak van de gemeente en leidt certificering alleen tot extra regelgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie