Jouw Amersfoort: 'Gemeente neemt onverantwoordelijke risico's bij Hogeweg'

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Jouw Amersfoort-raadslid Pim van den Berg vindt de financiële onderbouwing van de plannen aan de Hogewegzone 'volstrekt onvoldoende'. Hij vreest bovendien dat de gemeente in de voorgestelde samenwerkingsvorm met woningbouwcorporatie De Alliantie Eemvallei alleen maar zal opdraaien voor de kosten. Van den Berg vraagt zich af waarom de opbrengsten bij de ontwikkeling van de Hogewegzone niet worden gedeeld tussen de gemeente en de corporatie.

door John Spijkerman

Tijdens de afgelopen raadsvergadering bleek dat een meerderheid bij de ontwikkeling van de Hogewegzone 'met mitsen en maren' wil kiezen voor het zogenaamde ‘Groene Poortmodel’ waarbij wordt uitgegaan van de bouw van minimaal 800 tot maximaal 870 woningen. In het Groene poortmodel komt het nieuwe zwembad met daarbij een nieuwe sporthal ter vervanging van sporthal Schuilenburg vlakbij de A28 te liggen en wordt deze ontsloten vanaf de Hogeweg. Tijdens de raadsvergadering van komende dinsdag kan de raad definitief kiezen voor uitwerking van dit model. Jouw Amersfoort (JA) vindt dat het college van B en W de gemeenteraad slecht heeft voorgelicht over de financiën rond het project.

JA verbaast zich over een aantal onderdelen van de plannen. Zo constateert Van den Berg dat de gemeente sporthal Schuilenburg 'weggeeft' aan De Alliantie. De corporatie kan op die plek dan dure koopwoningen bouwen. ,,Als je als gemeente slechts een sporthal terugkrijgt op een andere plek, laat je veel geld in de markt zitten'', meent Van den Berg. Ook wordt in de plannen geen rekening gehouden met extra uitgaven zoals het graven van sloten en is er voor de parkeervoorziening bij het zwembad nog helemaal geen dekking.

JA-raadslid Pim van den Berg keert zich met name tegen de samenwerkingsvorm tussen gemeente en woningbouwcorporatie de Alliantie Eemvallei die wordt voorgesteld. Hij vindt dat de gemeente in de voorliggende plannen alleen maar lijkt op te draaien voor investeringen van zwembad en in de infrastructuur. Dit in tegenstelling tot corporatie De Alliantie Eemvallei die de woningen mag verkopen en winst kan maken. ,,De gemeente zou zich eens wat zakelijker moeten opstellen. Dan ben pas en je partner en geen onderliggende partij.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie