Proefproject voor Wajong'ers

28 mei 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente start 1 juni een pilotproject om 60 arbeidsongeschikte jongeren aan een baan te helpen. Daarmee wil wethouder Arriën Kruyt (Sociale Zaken) niet afwachten tot de landelijke politiek hierover een beslissing heeft genomen.

door André van der Velde

Volgens Kruyt zitten er te veel jongeren in de Wajong, de WAO voor jongeren. Jongeren tot 27 jaar die arbeidsongeschikt zijn geworden, komen in de Wajong en chronisch zieken kunnen ook na hun 27ste nog van deze uitkering gebruikmaken. Kruyt ziet mogelijkheden deze groep toch te helpen. ,,Je moet de benadering omdraaien en niet meer benadrukken wat ze niet kunnen, maar juist kijken naar wat ze nog wel kunnen." Het project past binnen het streven de arbeidsparticipatie in de regio te versterken.

Kruyt is ook redelijk tevreden over het aan het werk krijgen van 45-plussers, een groep die problemen heeft een plek op de arbeidsmarkt te vinden. ,,Dat gaat aantoonbaar beter dan een paar geleden." Een ander project is volgens de wethouder ook succesvol. De gemeente is er in geslaagd veertig zogenoemde niet-uitkeringsgerechtigden, bijvoorbeeld getrouwde vrouwen, aan het werk te krijgen. Hoe groot die groep in Amersfoort is, is volgens Kruyt onbekend. ,,We hebben er 140 weten te bereiken en veertig van hen hebben we op vrij korte termijn aan het werk weten te krijgen." De NUG'ers hebben onder meer cursussen en sollicitatietrainingen aangeboden gekregen." Het succes is volgens Kruyt te danken aan de samenwerking tussen het CWI, het UWV en de gemeente.

Kruyt kondigt ook aan dat de gemeente gaat praten met de Branchevereniging voor Uitzendondernemingen (ABU) en de ROC's om maatregelen te nemen tegen schooluitval onder jongeren. ,,Veel jongeren maken hun school niet af en behalen geen diploma. Samen gaan we kijken of het mogelijk afspraken temaken, dat ook wanneer ze al via een uitzendbureau aan het werk zijn, ze toch nog hun diploma gaan behalen. Daarmee is uiteindelijk iedereen gebaat."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie