Jongerenplatform even in stad

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

,,Dropstuff is hét platform voor de jongerencultuur en nieuwe media. Het platform dat helemaal openstaat voor iedereen die in Amersfoort woont”, vertelt bedenker René van Engelenburg. ,,Wij programmeren alles wat te maken heeft met vrijheid van meningsuiting, filmpjes, foto’s en teksten. Al die beelden zijn interactief beïnvloedbaar, via mobiele telefoon, webcam en email. Je kan het zo gek niet bedenken.”

Interactieve communicatie bij Dropstuff BINNENSTAD - Op het grote scherm is een blonde kortharige vrouw te zien. Ze vouwt een wit vel papier open en uitgebreid bekijkt ze eerst zelf de daarop staande tekst. Daarna mag de rest van Amersfoort pas weten wat er op staat: ‘Dropstuff Amersfoort is geopend.’ Met dit smsje opende wethouder Kruyt maandagmiddag op de Varkensmarkt deze hypermoderne, nieuwe museale hangplek voor jongeren. Tot het einde van deze maand kan iedereen zijn filmpjes en sms’jes droppen in het Dropstuff.nl paviljoen.

door Chantal Schram

Een thema als vrijheid van meningsuiting is erg belangrijk in deze tijd, zeker op een dag als 5 mei. ,,Het is voor ons wel heel vanzelfsprekend dat het er is, maar in veel delen van de wereld is helemaal geen sprake van een vrije meningsuiting. Kijk maar naar de Olympische Spelen in China”, noemt wethouder Kruyt.

Op het zestig vierkante meter tellende LED-scherm komen de zelfgemaakte filmpjes en statements van de jongeren en kunstenaars in beeld. In Amersfoort zijn de kunstenaars Robbie Cornelissen, Helma van Nuenen en Zesbaans uitgekozen om hun beeld van de stad te geven. Dat het multimediale museum in de buitenlucht staat komt daarbij heel goed uit. Van Engelenburg: ,,Een gewoon museum sluit alles buiten haar muren af. Wij gebruiken juist de openbare context en daardoor kunnen kunstenaars iets extra’s geven aan hun bestaande verhaal.”

In eerste instantie zou Dropstuff gedropt worden op het Lieve Vrouwekerkhof, maar werd wegens logistieke problemen op het laatste moment nog verplaatst naar de Varkensmarkt. ,,Vrijdag werd op alle mogelijke manieren geprobeerd om de vrachtwagens en kranen op de plek te krijgen. De auto kon de bocht gewoon niet nemen”, legt Kruyt uit. ,,We hebben nog gekeken naar andere routes, maar dat lukte ook allemaal niet.”

Er erg mee zitten doet Van Engelenburg niet. ,,Uiteindelijk blijkt deze plek nog beter te zijn dan het Lieve Vrouwekerkhof. Daar was het allemaal wat beschutter. Hier op de Varkensmarkt kan je gewoon niet om ons heen en zal daarom waarschijnlijk ook meer mensen trekken.” De centrale plek biedt ook meteen perspectief voor de kunstenaars. ,,Ze kunnen er nu zo veel kanten mee op.”

Wethouder Kruyt is in ieder geval blij met het initiatief. ,,Het geeft extra aandacht aan de vrijheid van meningsuiting, maar ook voor kunst in openbare ruimten.” Belangrijker nog is dat het de aandacht van jongeren trekt. ,,Ik ben een beetje bang dat cultuur alleen ouderen raakt, maar op deze manier spreekt kunst ook aan bij jongeren onder de dertig. Kunst verrijkt iemands leven.”

u Video: www.stadamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie