Kanonschot opent tweede muurroute

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Al jaren werd er over de nieuwe route nagedacht. Maar toch werd pas eind vorig jaar echt in de geschiedenis van de tweede stadsmuur gedoken. Van der Veen: ,,We waren er in eerste instantie een beetje huiverig voor. We dachten dat er veel te weinig over te vertellen zou zijn.” Een onterechte verwachting, zo blijkt. ,,Uiteindelijk hadden we veel te veel informatie vergaard. We moesten een heleboel schrappen om er een bruikbaar verhaal van te maken.”

BINNENSTAD - ,,Eigenlijk hebben we twee vliegen in één klap geslagen”, vertelt Hans van der Veen, schipper/verteller van Stichting Waterlijn. ,,Op deze manier konden we én de nieuwe route openen én aandacht geven aan de kanonniers van Amersfoort.” Donderdag luidde burgemeester Van Vliet-Kuiper de Tweede Muurroute in met een heus kanonschot.

door Chantal Schram

Dit voorjaar werden de ‘waterlijners’ geïnstrueerd over de nieuwe route. Zo kwam ook plotseling het idee voor een kanon naar boven drijven. ,,Het was gewoon een geintje, gekkigheid eigenlijk. Maar uiteindelijk hebben we het idee toch opgepakt”, vertelt de schipper. ,,We hebben contact gezocht met de Schutterij van ‘s-Hertogenbosch en ze uitgenodigd om in uniform en al de opening bij te wonen.”

Plannen voor een Amersfoortse schutterij zijn ook al in volle gang. Opschieten doet het echter nog niet. ,,Maar het kost heel veel moeite om aan alle eisen te voldoen en vergunningen te krijgen voor het kanon en buskruit”, zucht Van der Veen. ,,Het kopen van een kanon is het probleem niet. Die worden nog volop gemaakt.” Burgemeester Van Vliet-Kuiper was in ieder geval wel te spreken over het plan. ,,Ze was heel positief en vond dat Amersfoort het ook echt nodig heeft. Ze gaat haar best doen.”

De omwonenden van de route zijn erg te spreken over het initiatief. Van der Veen: ,,Tegenwoordig kan je niets meer ondernemen of de mensen hebben wat te klagen. Hier vinden ze het juist geweldig. Er komt eindelijk weer leven in de brouwerij.”

Route

Vanaf de opstapplaats aan de Krommestraat vaart de boot via de Kortegracht onder andere onder de Bollebrug door, langs de Monnickendampoort, Kamp en de Bloemendalsestraat. Bij de Koppelpoort wordt uitgestapt. Daar wordt via het Spui naar het Havik gelopen, waar de tocht eindigt.

Enkele hoogtepunten

Huis met de paarse ruiten: Het huis van tabakshandelaar Benjamin Cohen. Nu onderdeel van de Lieve Vrouw ter Eem, maar wordt in 2009 gesloten.

Park: Tijdens de route wordt gevaren langs het door Van Lunteren en Zocher ontworpen van. De paden zijn zo gelegd dat op iedere hoek een ander uitzicht is te aanschouwen.

Joodse begraafplaatsen: Ook komt de boot langs een oude Sefardische en Asjkenazische begraafplaats. Pas geleden is er een Asjkenazische steen gevonden. Er zijn plannen om deze na te maken en op de oude plekken terug te zetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie