Maximale bebouwing Hogewegzone

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een maximale bebouwing van de Hogewegzone, met minimaal 800 en maximaal 870 woningen is wat het Amersfoortse college van B en W voorstaat. B en W kiezen voor het zogenaamde 'Groene Poort model'. ,,Ik vind de Hogewegzone een stedelijk gebied. Het past hier om het bouwen een accent te geven'', stelt wethouder Jelle Hekman.

door John Spijkerman

In het participatieproject dat de gemeente rond de Hogewegzone heeft georganiseerd, konden belanghebbenden zich uitspreken over de plannen en de twee modellen. Behalve het 'groene poortmodel', werd er ook gekeken naar het 'stadspark-model'. Uit de 174 reacties die de gemeente binnenkreeg, werd een duidelijke voorkeur uitgesproken voor het Stadsparkmodel (61 procent voor Stadspark tegen 13 procent voor Groene Poort).

,,In het 'Groene Poort model' komen er meer sociale huurwoningen, meer eensgezinswoningen, en er komt er een betere plek voor het zwembad en voorzieningen'', vindt Hekman. Het nieuwe zwembad met daarbij een nieuwe sporthal ter vervanging van sporthal Schuilenburg komt vlakbij de A28 te liggen en wordt ontsloten vanaf de Hogeweg. ,,Het Groene poortmodel voldoet op hoofdlijnen aan de normen die gelden'', weet projectleider Egbert Dekker. ,,Maar het scoort minder op luchtkwaliteit en meer woningen zijn geluidsbelast.''

In het Stadsparkmodel is er meer nadruk op groen en wordt er minder gebouwd (minimaal 660 tot maximaal 720 woningen). Bovendien komt het zwembad aan het Valleikanaal te liggen in plaats van vlakbij de A28. Er komen minder eensgezinswoningen en de woningen komen dichter bij elkaar en bij de weg te liggen.

Voordeliger

Omdat er meer woningen worden gebouwd in het Groene Poortmodel, komt dit plan financieel beter uit de bus. ,,Als de raad zegt 'We kiezen voor het model Stadspark', dan kunnen er minder woningen gebouwd worden'', vertelt Hekman. Zo'n keuze heeft ook financiële consequenties voor de gemeente. De totale kosten voor het Groene Poortmodel bedragen 235 miljoen. Daarvan neemt woningbouwcorporatie Alliantie Eemvallei een bedrag van 204 miljoen voor haar rekening. Bij dit model is er geen tekort. In het model Stadspark liggen de kosten met 215 miljoen euro een stuk lager, maar is er een begrotingstekort van circa 6,5 miljoen euro, dat voor rekening komt van de gemeente.

Volgens de plannen moet er eind 2010 worden gebouwd. De eerste opleveringen staan gepland in 2011/2012.

De gemeenteraad bespreekt het B en W voorstel komende dinsdagavond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie