Eemhaven vol motorboten

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - De Amersfoortse Eemhaven is vrijdag volgestroomd met motorboten uit heel Nederland. De jaarlijkse toertocht die de Koninklijke Nederlandse Motorboot Club (KNMC) als opening van het vaarseizoen organiseert, heeft voor de eerste keer in haar 101-jarig bestaan Amersfoort aangedaan. ,,Het is prachtig hier. En de gemeente heeft ons geweldig ontvangen, die verdient een groot compliment", zegt Ina Smaal van de Evenementencommissie.

door André van der Velde

,,Het is een gekkenhuis", vertelt brugwachter Joop de Keijzer enthousiast. Rond een uur of twaalf is het voor het eerst sinds de oplevering echt spitsuur in de spiksplinternieuwe Eemhaven. Samen met zijn collega's zorgt De Keijzer ervoor dat de luxe vaartuigen ongehinderd de haven kunnen bereiken om langs de kades aan te kunnen meren.

Direct na het passeren van de brug over de Kwakersweg worden de schippers welkom geheten door Ina Smaal en Francy van den Heiligenberg van de evenementencommissie van de KNMC. Vanaf de Kaaiman reiken zij de passerende schippers een tas uit. ,,Die BOOTschappentassen zijn beschikbaar gesteld door de gemeente Amersfoort en bevatten veel informatie over de stad", legt Ina uit. ,,En er zit ook een sleutelhanger in", laat Francy zien. ,,Als je sleutels in het water vallen, blijven ze daardoor drijven." ,,Als er niet te veel aanzitten, natuurlijk", nuanceert Ina, waarop beide dames in de lach schieten.

De stemming zit er goed in en terwijl ze nauwkeurig alle binnen gekomen schepen registreren houden ze ook nog een oogje in het zeil houden. ,,Zonnevis, Zonnevis", lklinkt het plot over het water. Ina heeft een megafoon ter hand genomen en waarschuwt een schipper. ,,U drijft af, uw touw is los." Als het euvel door de Zonnevisbemanning is verholpen, vervolgt ze haar verhaal. Ze is blij dat Amersfoort is uitgezocht voor de toertocht. ,,Niet alle havens zijn geschikt voor ons. Er moet capaciteit zijn voor honderd schepen. Dat had Amersfoort in het verleden niet, maar is nu wel het geval."

Zaterdagochtend zullen de schippers worden getrakteerd op een concert van het Shantykoor uit Zeist. Zondagochtend zullen de schepen weer vertrekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie