‘Bang voor verwaaien giftig baggerslib’

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

De provincie Utrecht en Smink willen de capaciteit van de afvalberging uitbreiden met 900.000m3 voor de berging van bagger. De bagger moet worden gestort op de bestaande stortplaats. In verband met het verlenen van de milieu-vergunning is een MER opgesteld waarin de consequenties voor het milieu in kaart worden gebracht. De afvalverwerker wil de bagger niet apart storten, maar mengen met ander afval op de afvalberg. Zo moet een compacte en stabiele berg ontstaan. In plaats van 40 meter, wordt de bestaande afvalberg 45 meter hoog. Bagger die nog nat is, moet eerst worden ontwaterd in een ‘doorgangsdepot’ en kan daarna worden gestort.

VATHORST - BPA-fractievoorzitter Van Wegen is tegen de berging van baggerslib op de stortplaats van Smink. Hij heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de Milieu Effect Rapportage (MER) die is opgesteld bij de milieu-vergunning. Van Wegen is bang dat ‘gedroogd giftig baggerslib’ dat op de afvalberg wordt gestort zal verwaaien en zich zal verspreiden over de omgeving.

door John Spijkerman

BPA-fractievoorzitter Van Wegen vindt dat in de MER bijna geen aandacht wordt besteed aan de risico’s van storten en verwaaien van het giftige en geconcentreerde baggerslib na ontzanding. Het droge slib bevat volgens Van Wegen een zeer hoog gehalte aan giftige stoffen. Een 45 meter hoge afvalberg zou een gemakkelijke prooi zijn voor wind en vooral voor storm. ,,Het verwaaien van baggerslib is een potentieel gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Een groot deel van de bevolking wordt blootgesteld aan de emissie van giftige stoffen.’’ meent Van Wegen. ,,Dit mogen wij onze kinderen en kleinkinderen niet aandoen.’’ Volgens hem zijn er betere locaties dan die van Smink om het baggerslib te storten en kan het droge baggerslib ook op andere manieren worden verwerkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie