'Gematigde stijging gemeentelijke belastingen in 2009'

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De jaren dat het Amersfoort financieel geweldig voor de wind ging, zijn voorbij. Die boodschap verkondigde wethouder Jelle Hekman (Financiën) woensdag tijdens de presentatie van de Kadernota 2009 - 2012. Volgens hem dreigen er in 2009 tekorten en moet Amersfoort een pas op de plaats maken. Bezuinigingen zijn echter niet nodig. Om ingezet beleid uit te kunnen voeren zal 10 miljoen euro worden gehaald uit de Reserve Stedelijke Voorzieningen. Bovendien zullen volgend jaar de gemeentelijke belastingen zoals de ozb, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing stijgen. Ook de hondenbelasting en de precariobelasting zullen wat b. en w. betreft worden verhoogd.

door André van der Velde

De Kadernota geeft globaal de financiële mogelijkheden aan voor het invullen van de begroting, die in het najaar zal worden gepresenteerd. De nota heeft volgens Hekman de passende naam 'Werk in uitvoering' gekregen. ,,We hebben zoveel op de rails staan, dat daarvan met met recht kan worden gesproken: onder meer het Eemcentrum, de Hogewegzone, Amersfoort Vernieuwt, de viering van Amersfoort 750 jaar, de aanleg van zeven kunstgrasvelden, de realisatie van opvangvoorzieningen voor daklozen en alcoholverslaafden en de herinrichting van de Van Asch van Wijckstraat." Om de grote projecten uit te kunnen voeren wordt extra geld, zo'n 10 miljoen euro, gehaald uit de Reserve Stedelijke Voorzieningen. Hekman: ,,Er ligt voldoende geld op de planken om verder te kunnen gaan met de uitvoering van onze plannen. We gaan niet inleveren op kwaliteit."

Hekman verwacht de begroting sluitend te kunnen krijgen, maar daarvoor is het volgens hem wel nodig dat Amersfoort een pas op de plaats maakt. ,,Dit jaar is er geen geld voor nieuwe zaken en er er dreigen tekorten. Voor een aantal projecten moet nog geld worden gevonden. Daarbij gaat het onder meer om ruim 8 ton voor projecten als het Veiligheidshuis, voortzetting van de Entree in Liendert en Rustenburg, de ABC-scholen, het detailhandelsplan Noordewierweg en het hogere subsidiebedrag voor Omroep Amersfoort. Maar", nuanceert hij gelijk, ,,op een begroting van 400 miljoen euro is zo'n tekort niet dramatisch."

Als oorzaak voor de financieel minder rooskleurige positie van Amersfoort noemt Hekman de minder grote financiële bijdrage van het Rijk en de forse stijging van de salarissen van het overheidspersoneel.

Het college wil voor volgend jaar de lasten van de onroerend zaakbelasting laten stijgen met 3,5 procent. De rioolheffing zal stijgen met 2 procent en de afvalstoffenheffing met 1 tot 1,5 procent. Het college stelt voor om de hondenbelasting en precario te verhogen met 4 procent. Hekman spreekt van een gematigde stijging van de lokale lasten ,,De stijging van de ozb is lager dan het landelijke inflatiepercentage van 5,15 procent en de stijging van de rioolheffing is zeer gematigd. Het gaat zeker niet om een extra stijging om de financiële problemen op te lossen", benadrukt hij.

Het college trekt ook geld uit voor de hogere kosten van grote investeringen, zoals het kruispunt bij Roethof (ongeveer 5 miljoen euro duurder dan geraamd), het zwembad aan de Hogeweg (de grondkosten zijn circa 3 miljoen euro hoger uitgevallen) en onderwijs-, welzijns- en sportvoorzieningen in Vathorst voor een bedrag van 14 miljoen euro.

De gemeenteraad krijgt op dinsdag 6 mei een toelichting op de Kadernota.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie