Maxima look-alike contest en koninklijke menukaart

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Proef Amersfoort staat woensdag ook in het teken van Koninginnedag met een 'koninklijke menukaart' en een Maxima look-alike contest. Een dag voor de opening van dertiende editie van het eetfestijn werd op het evenemententerrein op de Hof nog hard gewerkt aan de laatste loodjes.

door André van der Velde

,,Dinsdagavond om 18.00 uur moet alles klaar zijn. En dat gaat ook gewoon lukken, alles ligt op schema", zegt bestuurslid Kees Heerkens dinsdagmiddag. Enkele uren voor uur 'u', wordt nog druk gezaagd in de tent van restaurant Sushi Time Amersfoort, terwijl pallets her en der op het terrein staan en installateurs nog druk doende heen en weer lopen.

Het zijn de bekende puntjes op de 'i'. ,,We krijgen nog twee brandweercontroles, de laatste woensdagochtend vroeg, om 06.00 uur. Dan zal de brandweer met een ladderwagen over het terrein rijden, maar dat zal zeker geen probleem zijn", verwacht Heerkens. De organisatie heeft zelf al aardig wat ervaring met de veiligheidseisen van de brandweer. ,,Een restaurant had lampen hangen van rijstpapier. Daar zijn op ons advies andere voor opgehangen. In de tenten worden bovendien extra schotten geplaatst op plekken waar hittebronnen staan, maar die zijn eigenlijk niet nodig omdat de tenten van speciaal hittebestendig materiaal zijn gemaakt."

Woensdag staat alles in het teken van Koninginnedag en de poorten gaan om 12.00 uur open voor het publiek. Heerkens benadrukt dat iedereen welkom is. ,,Er is een koninklijke menukaart met vriendelijk geprijsde gerechtjes, ze kosten 3 euro. Om 15.00 uur zal Maxima in de Viplounge van het Bergpaviljoen op de Hof, kroontjes en kusjes gaan uitdelen. Ook is er een look-alike Maxima-contest en er zijn allerlei attracties. En van het koninklijke balkon kan het volk het volk toewuiven", lacht Heerkens. Donderdag start de echte Proef die tot en met zaterdag 3 mei duurt. Kunstverzamelaar Cees Kamerbeek zal de officiële openingshandeling verrichten. Anders dan op Koninginnedag zijn de vertrouwde 'keitjes' weer het betaalmiddel en wordt geen gebruik gemaakt van wegwerp glazen, borden en bestek.

Het doorgaan van het festijn op de Hof zette de afgelopen maanden overigens kwaad bloed bij een aantal horecaondernemers: de koninginnenacht op de Hof kan door het culinaire festijn niet doorgaan. Ook vrezen zij op Koninginnedag zelf gevaarlijke toestanden als gevolg van de drukte. Heerkens wijst op de extra maatregelen die zijn genomen: meer beveiliging en een tijdelijke brandweerpost op de kop van de Langestraat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie