'Winkelaanbod Noordewierweg verandert van karakter'

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

SOESTERKWARTIER - De winkeliers aan de Noordewierweg krijgen de gelegenheid een bedrijfadvies te laten opstellen. Dat advies moet inzicht geven in de mogelijkheden om hun winkelaanbod aan te passen aan de veranderende behoeftes aan detailhandel in het Soesterkwartier. Het college van b. en w. wil daarvoor volgend jaar 40.000 euro uittrekken.

door André van der Velde

De detailhandel in het Soesterkwartier staat steeds meer onder druk, niet in de laatste plaats door de ontwikkelingen in het Eemkwartier en de kop van het Soesterkwartier. Zo zal op het Eemplein onder meer een grote Albert Heijn XXL-supermarkt komen en wordt het huidige Dirk van den Broeckfiliaal in het Handelsgebouw fors uitgebreid. Uit onderzoek dat het college heeft laten uitvoeren, blijkt bovendien dat de klantentrouw en het winkelaanbod op de Noordewierweg sinds enkele jaren afnemen. Dat heeft onder meer te maken met de toegenomen mobiliteit van de consument, die voor boodschappen steeds minder wijkgebonden is. Ook krijgen vertrokken bedrijven niet altijd kwalitatief gelijkwaardige opvolgers.

Deze ontwikkelingen leiden er volgens wethouder Mirjam van 't Veld (Economische Zaken) toe dat het huidige winkelaanbod op de Noordewierweg een ander karakter zal krijgen. ,,De tijden zijn gewoon veranderd", stelt ze. ,,Uit het rapport blijkt dat het lastig is het huidige winkelgebied te versterken, omdat het aanbod van winkels voor de inwoners van het Soesterkwartier straks een stuk groter is. Zij zullen daardoor minder gebruikmaken van de winkels op de Noordewierweg." Van 't Veld benadrukt dat de wijkbewoners zelf verantwoordelijk zijn voor die ontwikkeling. ,,Het winkelaanbod wordt door de Soesterkwartierders zelf bepaald. Zij kiezen er namelijk zelf voor om bij Dirk van den Broeck boodschappen te doen. En uit de stadspeiling blijkt ook dat de tevredenheid van de Soesterkwartierders is gestegen door het toegenomen winkelaanbod."

Om de winkeliers op de Noordewierweg de mogelijkheid te geven op deze ontwikkelingen te anticiperen, wil het college hen de mogelijkheid geven een bedrijfsadvies te laten opstellen. Van 't Veld: ,,Dat advies moet inzicht geven om hun winkelaanbod aan te passen aan de behoeftes in de wijk of te kiezen voor een andere vorm van bedrijvigheid, bijvoorbeeld meer dienstverlening. Om dat mogelijk te maken zullen we ook soepel omgaan met toekomstige bestemmingsplanwijzigingen op de Noordewierweg."

De wethouder erkent het belang van de aanwezigheid van een supermarkt aan de Noordewierweg. Zij verwacht echter dat de komst van een groot AH-filiaal op het Eemplein ertoe zal leiden dat het huidige AH-supermarkt aan de Noordewierweg zal verdwijnen. ,,Daarom willen we proberen om een buurtsupermarkt overeind kunnen houden. Daar zouden dan eventueel ook wat wijkvoorzieningen bij kunnen komen." Een dergelijk buurtsteunpunt komt volgens de wethouder ook senioren tegemoet die anders voor hun boodschappen een veel grotere afstand zouden moeten gaan afleggen.

In mei wordt het voorstel door de gemeenteraad besproken in De Ronde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie