Opvanglocaties aan Leusderweg, Hogeweg en Kleine Haag

16 april 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wethouder van Dalen kon dinsdagavond terugkijken op een geslaagde avond. Een ruime raadsmeerderheid is het eens met het collegevoorstel enkele plekken aan te wijzen voor de opvang van dak- en thuislozen. Volgende week dinsdagavond komt de kwestie opnieuw aan de orde en en neemt de gemeenteraad een formeel besluit.

door John Spijkerman

De zoektocht naar locaties voor nieuwe opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen duurt al ruim anderhalf jaar, maar nadert zijn voltooiing. De extra voorzieningen waar het om gaat zijn een hostel voor drugverslaafden, een opvanglocatie voor alcoholverslaafden en een nieuwe inloop voor dak- en thuislozen. Aan de Leusderweg 24 moet een zorgcentrum komen met 24-uurs opvang van alcoholverslaafde dak- en thuislozen. De Hogeweg 120 moet worden aangewezen als plek waar een hostel voor harddrugsverslaafde dak- en thuislozen komt. De Kleine Haag 3 moet uiteindelijk worden gebruikt als locatie voor de algemene opvang voor dak- en thuislozen.

B en W willen de opvangvoorzieningen uitbreiden omdat ze de zorg aan dak- en thuislozen willen verbeteren en de groep meer perspectief geven. Tegelijkertijd kan met extra voorzieningen de overlast van dak-en thuislozen op straat verminderen.

Naast bovengenoemde permanente maatregelen, willen B en W ook een aantal tijdelijke maatregelen om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen. Om de nu nog 21 cliënten uit de Kleine Haag snel in een hostel te kunnen opvangen, wil het college een tijdelijk hostel creëren ten westen van de Hogeweg 116. Dit terrein is al gemeentelijk eigendom en kan relatief snel in gebruik kunnen worden genomen. De Kleine Haag 3 kan dan worden ingezet als tijdelijke locatie voor een Zorgcentrum met 24-uursopvang voor alcoholverslaafde dak- en thuislozen. Als tijdelijke dagopvang voor dak- en thuislozen willen B en W het Smallepad naast nr. 6 gebruiken.

De coalitiepartijen gingen in grote lijnen akkoord met het collegevoorstel. De wethouder gaf aan met een nadere financiële onderbouwing van de plannen te komen. Ook zal worden gekeken wat de gevolgen zijn van het feit dat er in plaats van een 12 uurs opvang nu een 24 uursopvang voor alcoholverslaafden komt aan de Leusderweg. Omdat de precieze plek van het hostel aan de Hogeweg nog niet helemaal duidelijk is, zal de wethouder op een kaartje aangeven, waar het hostel kan komen.

Oppositiepartij de BPA kwam als enige met allerlei alternatieve voorstellen voor de locaties. BPA-raadslid Raphaël Smit vond niet dat de Kleine Haag als algemene dagopvang mocht worden aangewezen. De locatie aan de Kleine Haag, die nu als gebruikersruimte dienst doet, zou kunnen worden gebruikt voor sociaal culturele activiteiten of voor kinderopvang. De Zwaaikom op Isselt zou was een beter alternatief voor een algemene dagopvang, vond de BPA. Deze locatie was eerder aangedragen door Carefors en Motiva, maar afgewezen door wethouder Van Daalen.

De BPA vond ook dat de alcoholopvang niet zou moeten komen aan de Leusderweg, maar aan het Smallepad. ,,Tussen het schakelkantoor en de Amsterdamseweg is er plaats voor een opvang. Daar is meer sociale controle zelfs vanuit de kamers van het college'', grapte BPA-er Smit. Gelet op het beperkte aantal cliënten dat in aanmerking komt voor een hostel, zag de BPA meer in kleinschalige opvang. Met woningbouwcorporaties zouden afspraak gemaakt moeten worden voor beschermde opvang van (ex) harddrugsverslaafden. Een duur hostel zou dan niet nodig zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie