Aanhouding na doodsbedreiging PvdA-raadslid Dico Kuiper

9 april 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De politie maakt proces verbaal op tegen een 58-jarige Nieuwegeiner die ervan wordt verdacht een doodsbedreiging te hebben verstuurd aan het adres van het PvdA-raadslid Dico Kuiper. De Nieuwegeiner ontkent elke betrokkenheid en beroept zich op zijn zwijgrecht. De man is inmiddels al weer vrijgelaten.

door John Spijkerman

De Nieuwegeiner werd woensdag aangehouden. Volgens politievoorlichter Hans Meuleman wees tactisch en technisch onderzoek in zijn richting. ,,Iedere computer heeft een eigen IP-adres.'' De politie heeft twee computers in beslag genomen die verder moeten worden onderzocht. Het proces verbaal wordt opgestuurd naar het Openbaar Ministerie dat moet besluiten of er tot vervolging wordt overgegaan.

Kuiper en andere Amersfoortse PvdA-ers en raadsleden ontvingen in februari en maart foto-mails van onder meer terechtstellingen in moslim-landen. Deze werden verzonden vanaf een bepaald gmail-adres. Kuiper kreeg ook een persoonlijke doodsbedreiging waarin hij een 'landverrader' werd genoemd. De verdere tekst in die bedreiging luidde: 'Na de burgeroorlog wordt jij apart opgehangen. Samen met je islam-lovers, allah-kruipers, en koranlikkers. Jij smerige landverrader!' De email werd verstuurd vanaf het email-adres joopdenuyl@gmail.com.

Kuiper is opgelucht dat er iemand is aangehouden. ,,Ik ben uitermate onder de indruk dat de politie deze man heeft kunnen traceren. Ik hoop dat deze persoon er wat van heeft geleerd.'' Kuiper zegt niet echt bang te zijn geweest, maar de doodsbedreiging heeft wel een grote impact gehad op zijn gezin. Nadat Kuiper bij de politie aangifte deed over de doodsbedreiging, ontving hij geen verdere haatmails. Soortgelijke mails bleven wel binnenkomen bij PvdA-raadsleden met een buitenlandse achternaam.

Kuiper vindt het opvallend dat veel afbeeldingen die hij via de email kreeg toegestuurd van terechtstellingen in Moslimlanden ook zijn gebruikt in de film Fitna van Geert Wilders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie