SP mobiliseert bewoners tegen sloop De Hoven

9 april 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De SP roept bewoners van De Hoven op zich te verzetten tegen sloop van hun flats. Onder de bewoners is een folder verspreid. Juridisch adviseur Franz Weizen zal de acties ondersteunen. Uitgangspunt bij de herinrichting van de Hogewegzone moet zijn dat De Hoven niet worden gesloopt, vindt de SP. Onder het motto 'Geen Champs Elysee in Amersfoort' wil de partij zich in de gemeenteraad tegen de plannen verzetten.

door John Spijkerman

De gemeente en woningbouwcorporatie De Alliantie Eemvallei hebben twee scenario's ontwikkeld voor herinrichting van de Hogewegzone. In beide modellen wordt uitgegaan van sloop van De Hoven. In het kader van Amersfoort Vernieuwt zouden de vijf portiekflats aan de Operaweg, Fideliohof, Florestanhof en een galerijflat aan de Leonorehof moeten worden gesloopt. In totaal gaat het om 162 woningen.

SP-raadslid Frits Schoenmaker vindt het een vreemde gang van zaken dat de gemeente nu al twee modellen presenteert. ,,Je gaat allerlei plannen maken, maar je weet niet of je de flats gaat slopen, want de mensen moeten eerst akkoord gaan met de sloop.'' De SP is tegen sloop van De Hoven en vindt dat de flats moeten worden opgeknapt. De partij benadrukt dat er in de plannen van de gemeente en corporatie minder goedkope woningen terugkomen dan er worden gesloopt. Volgens gemeente en corporatie zou de leefbaarheid in het gebied zwaar onder druk staan en zou er sprake zijn van veel overlast. Met renovatie van de woningen zouden al die problemen niet kunnen worden opgelost. Schoenmaker vindt dat er niet eerlijk wordt gezegd dat de werkelijke reden waarom de flats wegmoeten is dat er dure huizen gebouwd moeten worden. Hij merkt op dat de participatiegroep Hogewegzone ook heeft gevraagd om een variant uit te werken waarin de flats kunnen blijven staan.

De SP vindt dat die variant waarbij de flats aan de Hoven blijven staan, nadrukkelijker bij de bewoners onder de aandacht moet worden gebracht als er wordt gekeken naar de de herontwikkeling van de Hogewegzone. Directeur Koos Koolstra van De Alliantie Eemvallei heeft eerder in de raadzaal aangegeven dat er pas wordt gesloopt als zeventig procent van de bewoners daarvan voorstander is. Maar als er niet kan worden gesloopt, kunnen de huidige modellen voor de herontwikkeling van de Hogewegzone ook niet worden uitgevoerd. ,,De afdeling propaganda van de gemeente Amersfoort draait op volle toeren'', meent SP-juridisch adviseur Frans Weizen. ,,Een eerlijke overheid zegt dat er ook een mogelijkheid bestaat om de flats niet te slopen, vindt hij, want de bouwkundige toestand van de woningen is prima.''

Sloop zou alleen te rechtvaardigen zijn als de bewoners van De Hoven betaalbare woningen terugkrijgen, vindt Weizen. In dat geval moet de corporatie de mensen een concreet alternatief aanbieden, tegen een huur die niet hoger mag liggen dan 500 euro per maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie