Beeld van Johan van Oldenbarnevelt

9 april 2008 om 00:00 Nieuws

Aangenaam verrast was ik begin maart, toen ik in de plaatselijke pers kennisnam van de lezersbrief van de heer B. Elias. Daarin geeft hij aan dat een nieuw beeld van Johan van Oldenbarnevelt volstrekt overbodig is, als zijn bestaande beeld op het Thorbeckeplein op een prominentere plaats zou komen. De heer Elias is de vroegere directeur van museum Flehite en nog steeds begaan met de culturele zaken in de stad. In feite verschillen de heer Elias en ik niet wezenlijk van mening. Beiden willen we deze vroegere raadspensionaris een waardige plaats geven. Een lastig punt is dat het gelijknamige gymnasium het borstbeeld, dat al vele decennia de school siert, niet graag naar elders verplaatst ziet. Begrijpelijk.

Mijn voorstel begin 2006 had te maken met de wens om onze monumentale binnenstad verder te verfraaien. Opvallend is dat er In Amersfoort geen standbeelden van beroemd geworden inwoners staan. Daarbij denk ik dan vooral aan de staatsman, zonder wiens stuurmanskunst waarschijnlijk geen zelfstandige Nederlandse staat zou zijn ontstaan. Tot de beroemde staatsman hoeft dit overigens van mij niet beperkt te blijven. Er zijn meer beroemdheden, waaraan wij geleidelijk in beeld en geschrift in de binnenstad aandacht kunnen geven. Ik noem bijvoorbeeld bouwmeester Jacob van Campen en de pas herontdekte schilder Caspar van Wittel. Trouwens ook andere beelden met menselijke taferelen kunnen meer sfeer aan de stad geven.

Zonder twijfel zou de uitwerking van deze ideeën de stad ten goede komen: uit een oogpunt van cultuur, maar ook vanuit de stedelijke economie. Hotels proberen samen met de gemeente steeds beter Amersfoort en haar historische binnenstad op de kaart te zetten. Bedrijven ontlenen er vaak hun meerwaarde aan. Het situeren van beelden en beeltenissen van prominente Amersfoorters kan een extra impuls aan het toerisme geven. Daar is een gemeentelijk budget voor. Denk aan een plaats aan de Waterlijn, waarmee zo'n 50.000 mensen per jaar in de grachten varen en thuis vertellen over de oude stad. Amersfoort moet daar (inter)nationaal munt uitslaan. Over de plaats en de uitvoering van het beeld ter nagedachtenis aan Oldenbarnevelt is discussie mogelijk. De stichting Oldenbarnevelt kan daarin meedenken. Zelf hecht ik niet aan een klassiek standbeeld, maar zie meer in een mansgroot beeld. Dichtbij de mensen, dus zonder sokkel en bijv. van brons. En wat betreft de kosten: dat geld is waarachter wel slechter uit te geven!

Koos Voogt

VVD raadslid

Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie